Burkina Faso, Guinee en Mali staan achter de militaire coupplegers in Niger

Staatsgreep Een economisch samenwerkingsverband van vijftien West-Afrikaanse landen, ECOWAS, is tegen de coup en sluit een militaire interventie niet uit. Maar militaire ingrijpen in Niger zou volgens Mali en Burkina Faso „desastreuze gevolgen” hebben.

Vorige week grepen militairen de macht in Niger.
Vorige week grepen militairen de macht in Niger.

Foto Sam Mednick/AP

Burkina Faso, Guinee en Mali zijn solidair met de coupplegers in Niger. Mochten landen militair ingrijpen in Niger, dan zien Burkina Faso en Mali dat als „een oorlogsverklaring” aan henzelf. Dat hebben de bevelhebbers van die landen, waar in de afgelopen jaren ook staatsgrepen waren, laten weten via een gezamenlijke verklaring, melden internationale persbureaus dinsdag.

De verklaring van de bevelhebbers volgde op een statement van ECOWAS, een economisch samenwerkingsverband van vijftien West-Afrikaanse landen. ECOWAS zei zondag, twee dagen na de staatsgreep, een militaire interventie „niet uit te sluiten”.

ECOWAS eist de onmiddellijke vrijlating van de Nigerese president Mohamed Bazoum (64). Hij wordt sinds de coup vastgehouden in het presidentieel paleis in hoofdstad Niamey. In een slotverklaring van ECOWAS na spoedoverleg stond dat ze bereid is alle mogelijke maatregelen te nemen als de militaire junta in Niger niet binnen een week Bazoum vrijlaat en vertrekt. „Deze maatregelen kunnen het gebruik van geweld omvatten”.

Mali en Burkina Faso zijn „uiterst verbaasd over” de uitspraak van ECOWAS, aldus de landen in de verklaring. De junta’s van Mali en Burkina Faso lieten weten dat militair ingrijpen in Niger „desastreuze gevolgen” zou hebben. In Mali vond in 2021 een coup plaats, in Burkina Faso telde vorig jaar twee staatsgrepen.

Terwijl westerse leiders zich haastten zich om de coup te veroordelen, klonk vanuit Rusland juist steun. „Wat er in Niger is gebeurd, is niets anders dan de strijd van het Nigerese volk tegen zijn kolonisatoren”, zei de baas van het Russische huurlingenleger Wagner Jevgeni Prigozjin. Op sommige plekken in Niger zijn Russische vlaggen te zien.