N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Het Verenigd Koninkrijk gaat meer dan honderd vergunningen voor nieuwe olie- en gasboringen in de Noordzee verlenen. Dat heeft premier Rishi Sunak maandag aangekondigd volgens Britse media. Sunak zegt dat nieuwe boringen in de klimaatambities van zijn kabinet passen, maar milieu-organisaties en parlementariërs zien dat anders.
„Zelfs als we in 2050 netto nul [klimaatneutraliteit, red.] bereiken, zal een kwart van onze energiebehoefte nog steeds afkomstig zijn van olie en gas”, zei Sunak op de Britse radio. „En de voetafdruk van binnenlandse gasproductie is ongeveer een kwart of een derde zo groot als die van geïmporteerd gas.”
Tegelijkertijd kondigde Sunak miljardeninvesteringen aan in de ontwikkeling van ondergrondse CO₂-opslag. De plannen moeten voor nieuwe banen zorgen en het VK voor zijn energievoorziening minder afhankelijk van het buitenland maken.
Putin has weaponised global energy supplies, causing household bills to soar & slowing economic growth around the world.
So I’m taking action to:
⚡️ Power Britain from Britain
🔋 Become more energy independent
⬇️ Drive down energy prices
⬆️ Grow our economyHere’s my plan 👇🧵 pic.twitter.com/uxoSpeTu3a
— Rishi Sunak (@RishiSunak) July 31, 2023
‘Waanzin’
Greenpeace is minder optimistisch. „Dit zal niets doen om de energierekeningen van mensen omlaag te krijgen – het enige wat het zal doen is het klimaat kapotmaken”, schrijft de milieuorganisatie op X, voorheen Twitter. De Britse tak van Extinction Rebellion voegt daaraan toe: „Dit is waanzin.”
Ed Miliband, die in het ‘schaduwkabinet’ van oppositiepartij Labour gaat over klimaatbeleid, heeft geen goed woord over voor de plannen. „Het zwakke en verwarde beleid van Rishi Sunak zal de energierekeningen met geen cent doen dalen”, tweet hij. Miliband pleit voor investeringen in groene energie.
Ook Chris Skidmore, Sunaks partijgenoot en onder de voormalige premier Boris Johnson energieminister, is kritisch. „Dit besluit staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis”, schrijft hij. Skidmore vindt het „zorgwekkend” dat Sunak met zijn aankondiging komt terwijl het parlement met reces is. „Parlementariërs kunnen de regering nu niet controleren. Ik zal de voorzitter om een spoeddebat vragen zodra we terugkeren.”
Energiebedrijven Shell en Harbour Energy waren wel blij met Sunaks aankondigingen, schrijft persbureau Reuters. Zij willen graag meewerken aan de projecten om CO₂ op te slaan. Volgens critici is die techniek niet genoeg om de wereldwijde CO₂-uitstoot omlaag te brengen, en grijpen fossiele bedrijven opslag aan om hun productie voort te zetten.