N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Scheepsbrand Slepers zijn begonnen om de Fremantle Highway naar een tijdelijke ankerplek te slepen. Dat is gunstig voor het vrachtvervoer.
Vijf dagen nadat brand uitbrak op vrachtschip Fremantle Highway op de Noordzee boven Ameland zijn bergers zondagmiddag begonnen het schip naar een tijdelijke parkeerplek te slepen. De rookontwikkeling op het schip nam af, waardoor de slepers hierdoor niet meer gehinderd werden.
De operatie werd eerder bemoeilijkt door de zuidwestenwind die de rook voortdurend over de sleepboten heen zou blazen. „De veiligheid en gezondheid van de bemanning staat altijd voorop”, meldde Rijkswaterstaat eerder.
De ankerplek waar het schip, na het keren van de wind, naartoe zal worden gesleept, ligt 16,1 kilometer boven Ameland en Schiermonnikoog. Wanneer het schip daar aankomt, kon Rijkswaterstaat zondagmiddag nog niet zeggen. De twee sleepboten trekken de Fremantle Highway „langzaam en gecontroleerd” voort, met een snelheid van ongeveer 3 knopen (5,5 kilometer) per uur.
Woordvoerder Ilze Rokven van Rijkswaterstaat vertelt waarom het belangrijk is het schip te verplaatsen: „Je moet het zo zien: er ligt als het ware een brandende auto in de middenberm van de A16. In zo’n geval moeten passerende auto’s hun vaart minderen. Dat is met boten net zo.”
Dat is lastig voor de vervoerders, zegt Rokven. „Aankomst- en vertrektijden worden nauwkeurig vastgelegd in tijdsloten in de haven. Vrachtwagens stemmen hun planning voor het laden en lossen van die schepen daar weer op af. Dat luistert allemaal nauw. Dat passerende boten nu langzamer moeten varen, zit het scheepvaartverkeer dan ook behoorlijk in de weg.” De nieuwe locatie ligt verder van de vaarroutes.
Het vrachtschip zal op de ankerplek blijven totdat de brand definitief onder controle is. Vervolgens wordt – op basis van de toestand van het schip, de getijden en de weersomstandigheden – bepaald naar welke haven het schip het best kan worden gebracht. De eigenaar, de Japanse rederij K Line, heeft daar een beslissende stem in, vertelt Rokven. „Die is aansprakelijk gesteld.”
Slaapfaciliteiten aan boord
Behalve de beide sleepboten bevindt ook het oliebestrijdingsvaartuig MS Arca zich nog in de buurt. „Dit is een groot schip”, vertelt Rokven, „dat erop berekend is meerdere dagen op rij op zee te verblijven. Er zijn dus ook voldoende slaapfaciliteiten aan boord.”
Enkele andere schepen zijn intussen met andere werkzaamheden bezig, maar zijn op basis van een „waakvlamcontract” oproepbaar als de situatie daarom vraagt. „Ook deze schepen kunnen helpen bij een mogelijk lek.”
De Freemantle Highway vervoerde ruim 3.700 auto’s, waaronder bijna 500 elektrische, en was onderweg van Bremerhaven in Duitsland naar Port Said in Egypte. De 23 opvarenden zijn vrij snel na het uitbreken van de brand van boord gehaald. Een van hen kwam om het leven, zestien anderen raakten gewond.