Huurlingenleger Wagner levert geen bijdrage meer aan oorlog, zegt Pentagon

Huurlingenleger Wagner levert geen bijdrage meer aan oorlog, zegt Pentagon

De Wagner Groep neemt niet langer actief deel aan de oorlog in Oekraïne. Dat melden internationale persbureaus op basis van het Amerikaanse ministerie van Defensie. „Op dit moment zien we de strijdkrachten van Wagner niet significant deelnemen aan gevechtsoperaties in Oekraïne”, zei een Pentagon-woordvoerder donderdagavond. Het ministerie gaat ervan uit dat „de meerderheid” van de Wagner-militairen zich nog steeds in de Oekraïense gebieden bevindt die door Rusland worden bezet.

Drie weken geleden kwam het Wagner-huurlingenleger onder leiding van Jevgeni Prigozjin kort in opstand tegen president Vladimir Poetin. Wagner stoomde op richting Moskou, maar de muiterij werd na nog geen dag afgebroken. De Wagner-baas en het Kremlin sloten een deal, waardoor huurlingen de keuze kregen om zich te laten opnemen in het Russische staatsleger, naar Wit-Rusland te gaan of terug te keren naar huis. Vervolgens was het lange tijd onduidelijk waar Prigozjin en zijn militairen zich bevonden en of zij zich nog in de oorlog mengden.

Afgelopen woensdag meldde het Russische ministerie van Defensie dat het huurlingenleger al veel wapens en munitie had overgedragen aan het Russische leger. Poetin zei donderdag tegen de Russische krant Kommersant dat hij in onderhandelingen na de opstand had voorgesteld dat de Wagner Groep kon blijven bestaan en voor Rusland kon blijven vechten, maar onder bevel van een andere commandant. Volgens Poetin ging Prigozjin daar niet mee akkoord.

Veel aspecten van de opstand en de nasleep blijven in mysterie gehuld. In hetzelfde interview zaaide Poetin nog meer verwarring door te zeggen dat de Wagner Groep juridisch gezien „niet eens bestaat”, omdat privélegers in Rusland bij wet niet zijn toegestaan. Wat er precies met de Wagner Groep en zijn militairen gaat gebeuren in de toekomst, is nog onduidelijk.

Wagner-leden tijdens de opstand in Rostov aan de Don op 24 juni, waar het Russische militaire hoofdkwartier zich bevindt. Foto Vasily Deryugin/Kommersant Publishing House via AP

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne.