Om gezondheidsredenen vrijgelaten Zuid-Afrikaanse oud-president Zuma moet terug naar de cel

Corruptie Zuma was van 2009 tot 2015 president van het Afrikaanse land. Hij kreeg in 2021 vijftien maanden celstraf opgelegd omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar corruptie onder zijn presidentschap.
Jacob Zuma was van 2009 tot 2015 president van Zuid-Afrika.
Jacob Zuma was van 2009 tot 2015 president van Zuid-Afrika. Foto Jerome Delay/EPA

De ex-president van Zuid-Afrika Jacob Zuma (81) moet terug naar de gevangenis. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Johannesburg donderdag besloten, meldt persbureau Reuters. In 2021 werd Zuma na acht weken gevangenis voorwaardelijk vrijgelaten vanwege zijn slechte gezondheid. Het Hof heeft die vrijlating nu onwettig verklaard.

Zuma was van 2009 tot 2015 president van het Afrikaanse land. Hij kreeg in 2021 vijftien maanden celstraf opgelegd omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar corruptie onder zijn presidentschap.

Na minder dan acht weken werd Zuma echter vrijgelaten om medische redenen. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis, maar wat hem mankeerde werd niet duidelijk. Critici beschuldigden hem ervan zijn gezondheid te hebben gebruikt om eerder vrij te komen.

Lees ook: En weer hangt oud-president Zuma (81) een celstraf boven het hoofd

Het Hoogste Hof van Beroep oordeelde eerder al dat de vrijlating onwettig was, maar die uitspraak werd door de gevangenis aangevochten. Zuma zal, na de uitspraak van het Constitutioneel Hof, zijn resterende straf nu alsnog moeten uitzitten.

Lucratieve deals

De oud-president wordt ervan verdacht tijdens zijn presidentschap onder meer lucratieve deals te hebben gesloten met bevriende zakenpartners. Zo zouden zij soms hebben mogen kiezen welke ministers Zuma in zijn kabinet benoemde. Ook zou er naar schatting zo’n 35 miljard dollar (29,5 miljard euro) aan overheidsgeld zijn weggesluisd. Zuma heeft de beschuldigingen altijd ontkend.