WOZ-waarde van Nederlandse woningen hoogste ooit, stijging van ruim 16 procent

Wooncrisis Aan het begin van dit jaar bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning 369.000 euro, de hoogste waarde ooit, berekende het CBS.
Een beeld van de stad Amersfoort. De WOZ-waarde wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging.
Een beeld van de stad Amersfoort. De WOZ-waarde wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Foto Sem van der Wal/ANP

De WOZ-waarde van Nederlandse woningen is gemiddeld met 16,4 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aan het begin van dit jaar bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning 369.000 euro, de hoogste waarde ooit.

De WOZ-waarde wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. De overheid gebruikt de WOZ-waarde – wat staat voor waardering onroerende zaken – om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaak-, inkomsten- en waterschapsbelasting. Gemeenten taxeren woningen voor de WOZ naar de waarde van 1 januari van een jaar eerder, momenteel dus 1 januari 2022. Op dat moment zat de woningmarkt nog sterk in de lift waardoor de waarde een stuk hoger uitkomt dan vorig jaar.

De gemeente Lelystad kreeg de afgelopen periode met de grootste relatieve waardevermeerdering te maken. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen steeg daar met 26,3 procent naar 327.000 euro per woning. In de gemeente Bloemendaal (Noord-Holland) hebben woningen met 932.000 euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van Nederland, in het Groningse Pekela, waar die op 194.000 euro uitkomt, de laagste. In Amsterdam werd een stijging van 19,1 procent van de gemiddelde WOZ-waarde vastgesteld, voor de gemeente Utrecht kwam die uit op 17,6 procent.

Op provincieniveau steeg de gemiddelde woningwaarde het sterkst in Flevoland met 19,2 procent tot 348.000 euro per woning. Het CBS registreerde in Noord-Holland de hoogste gemiddelde WOZ-waarde van alle provincies, 461.000 euro, en in de provincie Groningen de laagste, 268.000 euro.

Bij de berekening van de gemiddelde WOZ-waarde neemt het CBS alle woningen mee, ook huurwoningen en niet-verkochte koopwoningen. De woningvoorraad verandert door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen leidt tot een hogere gemiddelde WOZ-waarde. Afgelopen maand werd bekend dat dit jaar al 600.000 Nederlanders bezwaar hebben gemaakt tegen hun WOZ-waarde, zo meldde de Waarderingskamer. Dat is bijna drie keer zoveel als in voorgaande jaren.

Lees ook: Gaan de zes beleidsprogramma’s van Hugo de Jonge helpen de wooncrisis op te lossen?