Een derde meer cocaïne onderschept afgelopen halfjaar, vooral toename in Vlissingen

Drugssmokkel Nederland is de afgelopen jaren door onder meer de moorden op Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum steeds meer in de ban geraakt van de drugscriminaliteit, en zijn uitwerking op de bovenwereld. Meerdere drugsbazen zijn afgelopen jaren gearresteerd.
Een douanier van de Douane Rotterdamse Haven met een speurhond op de Maasvlakte.
Een douanier van de Douane Rotterdamse Haven met een speurhond op de Maasvlakte. Foto Koen van Weel/ANP

In het eerste halfjaar van 2023 heeft de Nederlandse douane een derde meer cocaïne onderschept dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van de douane. De onderschepte drugs wordt hoofdzakelijk clandestien verscheept in containers die andere goederen bevatten — voornamelijk scheepsvrachten met fruit en andere voedingsmiddelen zijn populair.

Alhoewel in de haven van Rotterdam nog altijd het bulk van de cocaïne-onderscheppingen worden gedaan, neemt het aantal kilo’s dat in Vlissingen wordt onderschept sterk toe. Afgelopen halfjaar werd zo’n 3.000 kilo onderschept. In de eerste helft van 2022 was dat 2.200 kilo. Volgens de douane komt de toename onder meer door strengere controles in de haven.

Onverminderde stijging cocaïnegebruik

Nederland is de afgelopen jaren door onder meer de moorden op Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum steeds meer in de ban geraakt van de drugscriminaliteit, en zijn uitwerking op de bovenwereld. Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries van Toeslagen en Douane (VVD) zegt in het persbericht van de douane: „Criminelen die cocaïne ons land in smokkelen gaan meedogenloos te werk. Ze ronselen minderjarigen, zetten ondernemers onder druk en maken met hun drugslabs ons platteland onveilig. Daarom moeten we drugssmokkel keihard aanpakken.” Naast drugsbaron Ridouan Taghi zijn ook bazen Bolle Jos, Mink K. en Piet S. de afgelopen jaren aangehouden en voor een deel reeds veroordeeld.

Intussen stijgt het cocaïnegebruik onverminderd in Nederland en in Europa, zo blijkt uit onderzoek van de European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. De Volkskrant berekende dat in Amsterdam op zondagen zo’n 100 lijntjes coke worden gedaan per 1.000 inwoners. Onder meer burgemeester Femke Halsema van Amsterdam (GroenLinks) heeft in 2022 al gezegd dat de „War on Drugs niet werkt”. Voor legalisering is echter weinig draagvlak.

Lees ook De loopjongens van de Rotterdamse drugscriminelen willen geen loser zijn