Miljoenen mensen hebben moeite met de digitale overheid

De 100.000ste hulpvraag Bijna 700 ‘loketten’ in bibliotheken bieden hulp aan mensen voor wie online diensten te ingewikkeld zijn, óók van banken.

Mensen hebben vooral moeite met DigiD. 24 procent van de hulpvragen gaat daarover. Voor veel overheidszaken is het nodig in te loggen met DigiD.
Mensen hebben vooral moeite met DigiD. 24 procent van de hulpvragen gaat daarover. Voor veel overheidszaken is het nodig in te loggen met DigiD. Foto ANP

Miljoenen Nederlanders begrijpen de digitale overheid onvoldoende, waardoor zij bijvoorbeeld niet altijd in staat zijn informatie te vinden en gebruik te maken van online diensten van de overheid. Dat schrijft de NOS maandag. Nederlandse bibliotheken richten om die reden steeds meer loketten in, waar mensen met minder digitale vaardigheden terecht kunnen. Inmiddels, sinds de eerste loketten werden geopend in 2019, zijn er 682 van dergelijke informatiepunten.

Deze loketten zijn zo’n 100.000 keer bezocht. Maandag kwam de 100.000ste digitale hulpvraag binnen, schrijft de NOS. Demissionair staatssecretaris van digitalisering Alexandra van Huffelen (D66) stond daar maandag in Rotterdam, samen met de bibliotheken, bij stil.

In totaal zouden er in Nederland zo’n 4,5 miljoen volwassenen moeite hebben met de digitale overheid, volgens de website van de overheid zelf. Mensen hebben vooral moeite met DigiD, een soort digitaal paspoort voor overheidsinstanties dat mensen zelf moeten aanvragen en activeren. 24 procent van de hulpvragen gaat daarover. Voor veel overheidszaken is het nodig in te loggen met DigiD.

Vooral ouderen hebben moeite met de digitalisering van de maatschappij: zes van de tien hulpvragen bij de informatiepunten is afkomstig van 65-plussers. Daarnaast worden de informatiepunten veel bezocht door laaggeletterde mensen, mensen met een lichte verstandelijke beperking en anderstaligen. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met het aanvragen van toeslagen en uitkeringen.

Lees ook: Een op de zes Nederlanders heeft moeite met zelf bankzaken regelen

Begin dit jaar stelde De Nederlandsche Bank ook al vast dat een op de zes Nederlanders moeite heeft met het regelen van bankzaken, zoals het openen en activeren van een rekening. Dit geldt voor 2,6 miljoen volwassenen. Van hen hebben 400.000 mensen deze financiële administratie overgegeven aan derden. De grootste problemen komen voort uit internetbankieren en betalen in webwinkels. De groep die hier moeite mee heeft is vergelijkbaar met de groep die moeite heeft met de digitale overheid.

Ook banken doen hierbij een beroep op bibliotheken. De drie grootste banken van Nederland (ING, Rabobank en ABN Amro) zeiden destijds geen filialen open te houden – zij sloten de afgelopen jaren juist een groot deel van hun lokale vestigingen – maar meer fysieke contactpunten in bibliotheken te willen. Zo is er voor minder digitaal vaardige burgers toch een relatief laagdrempelige manier om hulp te krijgen. Daar werken bijvoorbeeld gepensioneerde bankmedewerkers als vrijwilligers.