17 jaar nadat Beter Bed een notering kreeg, verlaat het de Amsterdamse beurs weer

Amsterdamse beurs Investeringsmaatschappij Torqx wil de bedden- en matrassenverkoper voor zo’n 168 miljoen overnemen. De deal wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond.

Bijna tien jaar geleden had Beter Bed een imagoverandering nodig. De bedden en matrassen moesten er betaalbaar maar niet goedkoop uitzien.
Bijna tien jaar geleden had Beter Bed een imagoverandering nodig. De bedden en matrassen moesten er betaalbaar maar niet goedkoop uitzien. Foto Remko de Waal/ANP

Retteketet.

Bedden- en matrassenverkoper Beter Bed gaat de Amsterdamse beurs verlaten. Investeringsmaatschappij Torqx wil het bedrijf voor zo’n 168 miljoen euro overnemen. Aan het bedrijf zal verder niet veel veranderen; het hoofdkantoor blijft in het Brabantse Uden en er zullen geen banen worden geschrapt. De deal wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond. Torqx wil 6,10 euro per aandeel betalen.

De broers Pieter en Marc Diks begonnen in 1981, met twee filialen, een bedden-en matrassenwinkel, in de Brabantse plaatsen Helmond en Uden. Later groeide dit uit tot de keten Beter Bed. De beddenverkoper kreeg in 1996 een beursnotering.

Tegenwoordig heeft het bedrijf 130 winkels en ruim duizend werknemers. Dat is een afgeslankte versie van wat het ooit was; bijna tien jaar geleden had de beddenverkoper nog 1.775 winkels en zo’n 2.400 werknemers in Nederland, België, Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Juist die buitenlandse winkels brachten Beter Bed op den duur aan het wankelen – de Brabantse beddenketen heeft bepaald geen makkelijke tijd achter de rug. Wat waren gedurende de beursnotering belangrijke momenten voor Beter Bed?

De ‘Retteket-clown’

„Retteketet naar Beter Bed!” Met die leus nodigde de ‘Retteket-clown’ klanten in reclamespotjes jarenlang uit om een matras bij Beter Bed te kopen, geregeld twee voor de prijs van één. Maar bijna tien jaar geleden had het bedrijf een imagoverandering nodig. De bedden en matrassen moesten er betaalbaar maar niet goedkoop uitzien. De clown verdween uit de reclames.

Beter Bed had destijds te maken met een dalende omzet door de nasleep van de kredietcrisis. In heel Europa bezuinigden consumenten op hun bedden, juist toen Beter Bed in zes landen actief was. Een ander imago moest helpen de verkoopcijfers op te krikken.

De budgetuitstraling van Beter Bed was niet het enige probleem. Het bedrijf moest in de jaren na de crisis concurreren met webshops die met veel marketing klanten bij de beddenwinkel wegkaapten. Het Spaanse dochterbedrijf El Gigante del Colchón bracht nauwelijks geld binnen.

Daarbovenop kreeg de Duitse tak te maken met een gifschandaal. Het Duitse chemieconcern BASF had productieproblemen en waarschuwde voor een giftige stof in het schuim dat Beter Bed had gebruikt voor de productie van matrassen. Hoewel later bleek dat er geen gezondheidsrisico’s waren, bleef de verkoop in Duitsland stagneren. Beter Bed verkocht in 2018 de Spaanse en een jaar later ook de Duitse tak.

De laatste jaren gaat het beter. De beddengigant heeft onder andere meer ingezet op online marketing. De verkoop is weer gestegen. En tegenwoordig is niet de ‘Retteketet-Clown’ maar ‘Peter de Beter Bedweter’ het gezicht van Beter Bed. Het bedrijf moet meer expertise uitstralen op het gebied van een goede nachtrust.

Investeringsmaatschappij Torqx is in het Nederlandse bedrijfsleven met name bekend van een spectaculaire deal die het in 2018 sloot. Het fonds had in 2012 de noodlijdende papierfabriek Parenco in Renkum, de grootste van Nederland, opgekocht voor 15 miljoen euro. Na een grote machine vervangen te hebben, wist Torqx de fabriek in 2018 voor bijna een half miljard door te verkopen.

Mogelijk wil Beter Bed met hulp van Torqx opnieuw uitbreiden tot buiten de Benelux. Tijdens een persconferentie deze maandag zei topman John Kruissen dat de groeiplannen „niet gelimiteerd zijn” tot deze regio.

Met medewerking van Milo van Bokkum