Ook homofobe spreekkoren kunnen komend voetbalseizoen leiden tot (tijdelijke) wedstrijdstaking

Wangedrag Als voetballers of scheidsrechters massaal, herhaaldelijk en/of langdurig doelwit van homofobe spreekkoren zijn, krijgen daders allereerst een waarschuwing van de stadionspeaker. Gaan ze daarna door, volgt een wedstrijdstaking.
Homofobe uitlatingen zijn in voetbalstadions genormaliseerd.
Homofobe uitlatingen zijn in voetbalstadions genormaliseerd. Foto Maurice van Steen/ANP

Ook homofobe spreekkoren in voetbalstadions kunnen vanaf komend seizoen leiden tot wedstrijdstakingen, heeft de KNVB maandag bekendgemaakt. Als voetballers of scheidsrechters daar massaal, herhaaldelijk en/of langdurig doelwit van zijn, krijgen daders allereerst een waarschuwing van de stadionspeaker. De scheidsrechter legt de wedstrijd (tijdelijk) stil als de waarschuwing geen effect sorteert.

De nieuwe maatregel betekent dat de KNVB heeft geconcludeerd dat uitsluitend inzetten op bewustwoording en preventie onvoldoende effect sorteert. Volgens de voetbalbond hebben eind vorige maand alle voetbalclubs tijdens de algemene vergadering betaald voetbal uitgesproken met homofobe spreekkoren te willen afrekenen.

„Voetbal is voor iedereen en van iedereen”, zegt KNVB-directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen. „Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt. Gezamenlijk hebben we die grens getrokken.” Daders kunnen een stadionverbod krijgen van maximaal 18 maanden.

Lees ook: Staken bij biergooiende fans in de Eredivisie? Ja, maar iets minder snel

Betaald voetbalclubs hebben, zo is vastgelegd in de Richtlijn Bestrijding Verbaal Geweld, al jarenlang de mogelijkheid om op te treden tegen homofobe spreekkoren. „Tijdens de wedstrijd zijn zij ook als eerste verantwoordelijk om de wedstrijd stil te leggen”, schrijft de KNVB in die richtlijn.

Toch komt het in werkelijkheid zelden tot nooit voor dat thuisspelende clubs een wedstrijd stilleggen vanwege homofobe spreekkoren. In april was PSV’er Xavi Simons daar nog mikpunt van, tijdens de bekerwedstrijd in Spakenburg. Fans van Spakenburg zongen herhaaldelijk dat Simons homo was, maar de club — een amateurclub, welteverstaan — verzuimde in te grijpen.