Vermindering aantal vluchten Schiphol mag doorgaan

Luchtvaart De luchthaven moet van de rechter op korte termijn het aantal vliegbewegingen beperken. Het gerechtshof in Amsterdam keurt daarmee de geluidsmaatregelen van het kabinet goed.

Wachtenden op luchthaven Schiphol.
Wachtenden op luchthaven Schiphol. Fot Koen van Weel/ANP

Schiphol moet het aantal vliegbewegingen (starts en landingen) vanaf maart 2024 verminderen. Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdagochtend bepaald dat de maatregelen die het kabinet wil nemen om het vliegverkeer op de luchthaven te beperken niet onrechtmatig zijn. Zo wil minister Mark Habers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) de geluidsoverlast van Schiphol reduceren.

In april bepaalde de rechtbank in Haarlem nog dat Harbers bij alle geplande maatregelen de Europese regels voor de geluidsreductie van vliegvelden had moeten volgen. De minister wilde het aantal vliegbewegingen stapsgewijs terugbrengen van 500.000 naar 460.000 en daarna naar 440.000 per jaar. Voor de eerste stap is nu alsnog geen Europese procedure, de zogeheten ‘balanced approach’, noodzakelijk, aldus het Amstedamse hof.

Harbers wil een einde maken aan het gedogen van geluidsoverschrijdingen door het vliegverkeer. Die werden toegestaan sinds 2015 zolang die overschrijdingen het gevolg waren van nieuwe afspraken tussen het ministerie, Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen. Die zouden op korte termijn worden vastgelegd in een nieuw luchthavenverkeersbesluit (LVB) maar dat duurde veel langer dan werd verwacht.

Aan de voorkeurspositie van de luchtvaartmaatschappijen moet een einde komen

advocaat van de staat

In juni 2021 maakte Harbers duidelijk hoe hij wilde stoppen met het gedogen, ook wel anticiperend handhaven genoemd. Hij wilde een ‘experimenteerregeling’ instellen die bewoners beter zou moeten beschermen tegen vliegtuigherrie.

Stillere vliegtuigen

De rechtbank in Haarlem stelde in april dat het stoppen met anticiperend handhaven en de experimenteerregeling onrechtmatig waren. Maar dat verwerpt het hof nu in hoger beroep. De Amsterdamse rechters volgen de staat en een stichting van omwonenden die in hoger beroep gingen tegen de Haarlemse uitspraak.

De advocaat van de staat stelde bij de behandeling van het hoger beroep vorige maand: „De luchtvaartmaatschappijen hebben geen recht op overtreding van de wet. Jarenlang hebben zij kunnen genieten van een voorkeurspositie [bij overschrijding van de geluidsnormen]. Daar moet een einde aan komen.”

KLM en de andere luchtvaartmaatschappijen die de rechtszaak tegen de krimp van Schiphol zijn begonnen stellen dat andere maatregelen, zoals stillere vliegtuigen, meer soelaas bieden bij het beperken van het geluid.

Hoeveel vliegbewegingen Schiphol nu mag hanteren is nog onduidelijk. De luchthaven gaat voor het komend seizoen, vanaf november 2023, nog uit van 483.000 vluchten.