Maandag was wereldwijd de warmste dag in ruim twintig jaar

Klimaatverandering Verschillende plekken op de wereld worden geteisterd door verzengende temperaturen. In Noord-Afrika werd het zo’n vijftig graden Celsius.
Een vrouw loopt met koude doeken op haar voorhoofd en nek in Beijing.
Een vrouw loopt met koude doeken op haar voorhoofd en nek in Beijing. Foto Tingshu Wang/Reuters

Afgelopen maandag was wereldwijd de warmste dag sinds het begin van deze metingen in 1979, blijkt uit cijfers van de National Centers for Environmental Prediction uit de Verenigde Staten. Dat melden internationale media. Op maandag 3 juli was de gemiddelde temperatuur op aarde 17,01 graden Celsius. Daarmee werd het record van augustus 2016 van 16,92 graden Celsius verbroken.

Verschillende plekken op de wereld worden geteisterd door verzengende temperaturen. In Noord-Afrika werd het zo’n vijftig graden Celsius. In China was een hittegolf en werd het op sommige plekken warmer dan 35 graden Celsius. Ook in Mexico en in de VS is het al lang heet.

Op Antarctica, waar het nu winter is, werd een hitterecord verbroken voor de maand juli. Op de Oekraïense onderzoeksbasis Vernadsky op het bevroren continent werd bijna negen graden Celsius gemeten.

Wetenschappers schrijven de hitte toe aan klimaatverandering en El Niño. Dat laatste is een natuurlijk verschijnsel op de Stille Oceaan dat zich elke twee tot zeven jaar voordoet. El Niño zorgt voor tijdelijke opwarming van de aarde, bovenop de structurele opwarming veroorzaakt door het uitstoten van broeikasgassen.

„Dit is geen mijlpaal die we moeten vieren”, citeert persbureau Reuters een klimaatwetenschapper van het Imperial College London. „Het is een doodvonnis voor mensen en ecosystemen.”

Lees ook: Wetenschappers voorspellen nieuwe El Niño en tijdelijk extra opwarming