Duizenden Palestijnen in Jenin op de vlucht voor Israëlisch geweld

Westelijke Jordaanoever Honderden Israëlische militairen zijn nog steeds betrokken bij vuurgevechten bij een groot vluchtelingenkamp aan de rand van de stad Jenin. Mensen die het kamp hebben verlaten worden opgevangen in scholen in de stad.
Duizenden Palestijnen zijn gevlucht uit het vluchtelingenkamp aan de rand van Jenin na aanhoudend geweld van Israëlische leger.
Duizenden Palestijnen zijn gevlucht uit het vluchtelingenkamp aan de rand van Jenin na aanhoudend geweld van Israëlische leger.  Foto Alaa Baderneh/EPA

Duizenden mensen zijn gevlucht uit het vluchtelingenkamp aan de rand van de Palestijnse stad Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever, na grootschalige aanvallen van het Israëlische leger. De Palestijnse autoriteiten melden dat mensen worden opgevangen in scholen en andere gebouwen in de stad.

Aanhoudende vuurgevechten

In de nacht van zondag op maandag onderging het vluchtelingenkamp de zwaarste luchtbombardementen in jaren. Zo’n duizend tot tweeduizend Israëlische militairen werden ingezet bij de actie in Jenin. Nog steeds zijn Israëlische militairen verwikkeld in vuurgevechten. Een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten zei maandag dat de operatie nog dagen kan doorgaan.

Het Israëlische leger noemt de aanvallen een „anti-terreuroperatie”. Het ziet het vluchtelingenkamp als een „terroristisch bolwerk”. Er zouden de afgelopen zes maanden zeker vijftig aanvallen op Israëlische doelen vanuit Jenin zijn uitgevoerd. Het vluchtelingenkamp telt zo’n 14.000 vluchtelingen dicht opeengepakt op minder dan een halve vierkante kilometer. Volgens de Palestijnse autoriteiten hebben negen mensen de aanvallen niet overleefd. Ook zijn zeker honderd mensen gewond geraakt.

Lees ook: Verzetshaard Jenin schrikt van zware aanval door Israël