Inzamelingsactie voor politieagent die Franse jongen doodschoot haalt meer dan een miljoen euro op

Politiegeweld De 17-jarige Nahel overleed nadat een politieagent een schot loste tijdens een verkeerscontrole. Sindsdien vinden in verschillende Franse steden al zes nachten achter elkaar rellen plaats.
'Gerechtigheid voor Nahel' is te lezen op een winkelruit in Marseille.
‘Gerechtigheid voor Nahel’ is te lezen op een winkelruit in Marseille. Foto Oiranne Ciantar/EPA

De inzamelingsactie die is opgezet voor de familie van de politieagent die vorige week de 17-jarige Nahel doodschoot in de Parijse voorstad Nanterre, staat maandag op meer dan een miljoen euro. Meer dan 58.000 mensen steunen de actie tot dusver. De oprichter van de actie, die de ex-woordvoerder is van de extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour, stelt dat de agent „zijn werk deed en daar nu een hoge prijs voor betaalt”. De 38-jarige politieman is aangeklaagd voor doodslag. Tot woede van veel mensen op Twitter wordt de actie niet offline gehaald door crowdfundingplatform GoFundMe.

„Ongepast en schandalig”, noemt een parlementslid voor de partij van president Macron de actie op Twitter. Een ander parlementslid, van de socialistische partij, zegt dat de oprichter zich moet schamen en vraagt om beëindiging van de actie. Platform GoFundMe laat maandag aan Franse media weten dat het de actie niet verbiedt omdat het „in overeenstemming is met de gebruiksvoorwaarden, want het geld wordt rechtstreeks aan de familie in kwestie betaald”. In die voorwaarden staat dat het alleen verboden is om geld op te halen voor „de juridische verdediging van vermeende financiële en gewelddadige misdaden”.

Op Twitter schrijft de organisator ondertussen in hoofdletters dat zijn inzamelingsactie meer geld heeft binnengehaald dan de actie op crowdfundingplatform Leetchi die is opgezet voor de moeder van de overleden Nahel. Die staat maandag op iets meer dan 234.000 euro.

In verschillende Franse steden zijn al zes nachten achter elkaar rellen na Nahels dood. De jongen van Algerijnse afkomst overleed nadat de agent in kwestie hem staande hield en later een schot loste door het raampje van de auto waarin Nahel zonder rijbewijs reed. Volgens de politie beging de jongen meerdere verkeersovertredingen en wilde hij er vandoor gaan toen hij werd aangehouden. Een van de twee getuigen die bij Nahel in de auto zat zei tegen Franse media dat Nahels voet van de rem gleed omdat hij werd geslagen door de politieagent.