Slavernijmonument Eindhoven toch niet vernield, maar beschadigd door een fietsketting

Ongeluk Op camerabeelden zag de gemeente iemand die een fiets wilde vastzetten aan het monument. De persoon liet meteen los toen het beeld begon te wankelen, maar toen was het al te laat.
Het Keti Koti-kunstwerk werd gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Tommy van der Loo.
Het Keti Koti-kunstwerk werd gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Tommy van der Loo. Foto SQ Vision

Het Keti Koti-kunstwerk in Eindhoven is toch niet met opzet vernield, maar per ongeluk beschadigd door een fietsketting. Dat heeft de gemeente Eindhoven maandag bekendgemaakt. Het kunstwerk, een keten op een houten sokkel, werd tijdelijk achter het gemeentehuis geplaatst voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Zondag bleek dat het beeld, gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Tommy van der Loo, van de sokkel was gehaald.

Na een analyse van camerabeelden concludeert de gemeente dat dit niet expres is gebeurd. „Het lijkt erop dat iemand op zondagmiddag een fiets wilde vastzetten aan de ketting van het monument. Daarop wankelde het monument en liet de persoon direct los”, schrijft de gemeente. Maar toen was het al te laat: nadat de persoon was vertrokken, viel het kunstwerk alsnog om.

In Vlissingen werd een slavernijmonument dit weekend wel met opzet vernield. Hoewel de gemeenteraad tegen een slavernijmonument in de Zeeuwse stad had gestemd, plaatsten enkele bewoners in de nacht van donderdag op vrijdag toch een beeld op de boulevard. De muur rondom het beeld werd beklad met racistische leuzen, op het monument zijn stickers geplakt met de teksten ‘nee tegen omvolking’ en ‘vecht tegen de vernietiging van ons ras’. Maandag, vlak na Keti Koti, is ook het slavernijmonument in Rotterdam beklad met witte graffiti-tags. Wat de woorden betekenen, is niet duidelijk.

Lees ook: Na de slavernij-excuses is er lof voor inzet kabinet, maar ook onvrede