Israël doodt drie Palestijnen bij aanvallen nabij vluchtelingenkamp Jenin

Westelijke Jordaanoever De Israëlische krijgsmacht voert sinds begin dit jaar met regelmaat grote invallen uit in het vluchtelingenkamp onder het mom van anti-terreurstrategie, met vaak burgerdoden tot gevolg.
Rook stijgt op uit huizen in een vluchtelingenkamp in de bezette stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever.
Rook stijgt op uit huizen in een vluchtelingenkamp in de bezette stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Foto Jaafar Ashtiyeh/AFP

De Israëlische krijgsmacht heeft maandagochtend minstens drie Palestijnen gedood bij verschillende aanvallen op het vluchtelingenkamp in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat melden Palestijnse autoriteiten volgens internationale persbureaus. Zeker dertien mensen zouden gewond zijn geraakt, onder wie meerdere in kritieke toestand. Al Jazeera spreekt van tenminste tien door Israël uitgevoerde luchtaanvallen. Daarnaast maakt de televisiezender melding van een konvooi van Israëlische gepantserde voertuigen dat op weg was naar het vluchtelingenkamp van Jenin.

Het Israëlische leger kadert haar aanvallen zoals gebruikelijk in een „anti-terreur operatie”. Het ziet het vluchtelingenkamp als een „bolwerk van terroristen”. Details over het aantal slachtoffers gaf Israël niet. Een woordvoerder van het Palestijnse Rode Kruis spreekt tegenover het Franse persbureau AFP van meerdere aanvallen vanuit de lucht, waarbij verschillende woningen zijn gebombardeerd. Ook zouden meerdere invallen zijn uitgevoerd op het terrein.

Uren na de aanval bleven geweerschoten en ontploffingen te horen in de buurt van het vluchtelingenkamp. Persbureau Reuters voert een ambulancechauffeur op. „Wat er gaande is in het vluchtelingenkamp is echte oorlog. Elke keer rijden we met ongeveer vijf tot zeven ambulances en komen we vol gewonden terug.”

Persbureaus maken maandag ook melding van een 21-jarige Palestijn die door Israëlische autoriteiten werd gedood nabij de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Israëlische militaire autoriteiten voeren sinds begin dit jaar met regelmaat grote invallen uit in het vluchtelingenkamp onder het mom van anti-terreurstrategie, met vaak burgerdoden tot gevolg. Afgelopen maand werden bij Israëlische invallen ook al vijf Palestijnen gedood.

Lees ook: Israëlische wetswijziging maakt weg vrij voor nieuwe nederzettingen op bezette Westelijke Jordaanoever