N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Europese top Met meer geld en veiligheidsgaranties willen Europese landen de kosten voor de Russische agressie verder verhogen.
De even kortstondige als spectaculaire opstand van Jevgeni Prigozjin en de nasleep ervan leidden in Europa deze week tot herijking van het Rusland-beeld, tot hernieuwde solidariteitsbetuigingen aan Oekraïne en tot een discussie over versterking van de oostflank met het oog op mogelijke Wagner-huurlingen in Wit-Rusland. Europese regeringsleiders bespraken de gevolgen van Prigozjins optreden op een tweedaagse top in Brussel.
De muiterij, zei een EU-diplomaat, was een eerste zichtbare barst in de façade van Poetins macht en toonde aan dat Rusland een samenleving is zonder veiligheidsventiel. Als zich spanning opbouwt, kan die er alleen maar met een klap uit.
Hoewel chaos in Moskou op het eerste gezicht een positieve ontwikkeling lijkt, onderstreepte premier Mark Rutte dat noch het Westen, noch Oekraïne gebaat is bij een gedestabiliseerd Rusland. „We hebben een stabiel Rusland nodig dat de oorlog beëindigt.”
De eerste reactie van het Westen op de rebellie van Prigozjin was weloverwogen kalmte. Regeringsleiders kwamen vorig weekend overeen dat ze zo min mogelijk zouden provoceren, zodat Poetin de schuld voor interne onrust niet op het Westen zou kunnen afschuiven.
„Het was belangrijk dat de reacties van de regeringsleiders rustig waren”, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. „Ons doel is niet regime change in Rusland. Wij zijn uit op een onafhankelijk Oekraïne”.
Volgens Amerikaanse media heeft president Biden vorig weekend langs diplomatieke weg aan Poetin onmiddellijk laten weten dat de muiterij als een binnenlandse aangelegenheid werd beschouwd en geen aanleiding was om de paraatheid van manschappen in Europa te verhogen. Ook drukten de Amerikanen Kyiv daarom op het hart geen acties te ondernemen op Russisch grondgebied tijdens de muiterij.
Intussen zijn er zorgen dat de ‘binnenlandse aangelegenheid’ voor problemen kan zorgen in Europa, mogelijk via Wit-Rusland. „We zien Wit-Rusland in toenemende mate als deel van Rusland”, zei premier Rutte. Moskou stationeerde onlangs al kernwapens in Wit-Rusland, waarop president Loekasjenko prompt begon te dreigen dat hij ze ook zou kunnen gebruiken. Nu er ook Wagner-huurlingen naar Wit-Rusland verschoven kunnen worden ontstaat een „gevaarlijke cocktail”, aldus een diplomaat.
De Poolse regering vroeg om EU-steun voor versterking van de grens met Wit-Rusland, maar vond daar geen medestanders voor. Polen gaat ervan uit dat er al duizenden Wagner-strijders in Wit-Rusland zijn. Vicepremier Jaroslaw Kaczynski zei deze week dat het om achtduizend Wagner-huurlingen gaat. Op satellietbeelden zou te zien zijn dat er ten zuiden van Minsk een tentenkamp gebouwd wordt dat bestemd zou zijn voor hun huisvesting. NAVO-chef Jens Stoltenberg, die op de EU-top aanschoof voor de lunch, zei evenwel dat nog niet duidelijk is waar de Wagner-huurlingen heengaan.
Kaczynski vreest dat de huurlingen het Polen op enigerlei wijze lastig zouden kunnen maken. Eerder creëerde Wit-Rusland een crisis aan de Poolse grens door migranten naar Minsk te lokken en ze vervolgens richting Polen te dirigeren met de leugen dat de grens open was.
De Oost-Europese staten, die traditioneel een harde lijn tegen Rusland voorstaan, zagen in de muiterij aanleiding extra hard op te treden tegen Poetin. „We hebben geen invloed op wat er in Rusland gebeurd, maar hebben wel invloed op wat wij buiten Rusland doen”, zei de premier Krisjanis Karins van Letland. „Er is geen ruimte voor terughoudendheid”, zei de Estse premier Kaja Kallas. „We moeten de kosten van de Russische agressie blijven verhogen.”
Vraag is wat de Unie nog meer kan doen. Onlangs werd al extra geld – 3,5 miljard euro – gestort in het fonds waaruit wapenleveranties aan Kyiv worden gefinancierd en de Commissie heeft een plan op tafel gelegd om Oekraïne de komende jaren met 50 miljard euro economisch te steunen.
Veiligheidsgaranties
Op de EU-top werd gesproken over de mogelijkheid om bij te dragen aan westerse veiligheidsgaranties voor Oekraïne. Vier grote NAVO-landen – VS, VK, Duitsland en Frankrijk – werken aan een gezamenlijke politieke steunverklaring voor Oekraïne, die dan onderbouwd moet worden met bilaterale veiligheidsgaranties. Het moet een alternatief worden voor de door Oekraïne vurig gewenste toetreding tot de NAVO. Nederland zou bijvoorbeeld de levering van luchtafweergeschut en – op termijn – die van F-16’s kunnen garanderen onder zo’n paraplu, opperde premier Rutte.
Frankrijk ziet in die constructie ook een rol voor de EU, maar dat is nog niet eenvoudig: een aantal lidstaten (Ierland, Oostenrijk) is officieel neutraal. Hoe de EU kan bijdragen bleef onduidelijk. EU-Buitenlandchef Josep Borrell opperde dat het fonds voor wapenleveranties, de Europese Vredesfaciliteit, omgevormd zou kunnen worden tot een Oekraïne Verdedigingsfonds zodat de modernisering van het Oekraïense wapenarsenaal en de training van Oekraïense militairen ook op langere termijn gegarandeerd is.
De EU zoekt daarnaast naar mogelijkheden om de bevroren tegoeden van de Russische staat in te zetten voor de wederopbouw van Oekraïne. Het kan volgens Brussel niet zo zijn dat belastingbetalers in de Unie moeten opdraaien voor de systematische vernielingen in Oekraïne, terwijl Rusland daar niet voor zou boeten. De onteigening van de bevroren tegoeden van de Russische centrale bank ligt juridisch gecompliceerd. Onderzocht wordt nu of het rendement van de tegoeden afgeroomd kan worden.
Afgelopen weekend kwamen de nationaal veiligheidsadviseurs van een aantal westerse landen samen met hun collega’s van onder andere India, Zuid-Afrika en Brazilië om te praten over een vredesplan opgesteld door Oekraïne. Kyiv had om de bijeenkomst in Kopenhagen verzocht in de hoop landen die liefst neutraal blijven in de oorlog, te overtuigen zich achter het vredesplan te scharen. Kyiv wil het plan graag presenteren op een mondiale vredesconferentie. De EU steunt zo’n conferentie maar volgens een ingewijde is het daarvoor nog te vroeg omdat het plan in Kopenhagen nog niet breed genoeg gedragen werd.