Nieuw seizoen The Witcher is vooral bitterzoet afscheid van acteur Henry Cavill

Recensie Media

Fantasy Het nieuwe seizoen van de campy, Slavisch geïnspireerde Netflix-serie The Witcher biedt wederom prima vermaak. Het zou weleens het laatste succesvolle seizoen kunnen zijn, nu hoofdrolspeler Henry Cavill vertrekt.

Henry Cavill als monsterjager Geralt van Rivia en achter hem prinses Ciri (Freya Allan) en Yennefer of Vengerberg (Anya Chalotra).
Henry Cavill als monsterjager Geralt van Rivia en achter hem prinses Ciri (Freya Allan) en Yennefer of Vengerberg (Anya Chalotra). Beeld Susie Allnutt

Hij was het minst omstreden onderdeel van The Witcher, en juist hij geeft er, na het derde seizoen dat deze donderdag verschijnt, de brui aan. Hoofdrolspeler Henry Cavill – de ‘hekser’ in kwestie – kon bij fans niet stuk omdat hij al voordat hij werd gecast een liefhebber was van het bronmateriaal: de boeken van Andrzej Sapkowski en de games die daar weer uit ontsproten. De serie moest daar trouw aan blijven, liet de acteur doorschemeren in interviews. Mogelijk liep het daardoor mis tussen hem en de makers, aangevoerd door showrunner Lauren Schmidt Hissrich, zo speculeerden geschokte fans nadat de hoofdrolspeler zijn aanstaande vertrek aankondigde.

Zo geliefd als Cavill is bij fans, zo wordt showrunner Hissrich gehaat. Ze zou de boeken niet respecteren en kreeg online regelmatig seksistische bagger over zich heen, wat haar overigens niet weerhield van een dappere poging om met een naargeestige YouTuber die haar had aangepakt in gesprek te gaan. Valide kritiek op Hissrichs keuzes was er ook: zo sloeg prequel-miniserie The Witcher: Blood Origins, een zoethoudertje tussen seizoen twee en drie, de plank mis met een flinterdun plot en krakkemikkige dialogen.

Nerd stuff

Met Cavill vertrekt de laatste goodwill bij veel fans – al is het altijd de vraag hoe representatief zij zijn ten opzichte van de zwijgende meerderheid. Goed nieuws is het vertrek van de ook als Superman bekende Cavill in elk geval niet voor Netflix, de streamer die toch al te kampen heeft met een slinkend marktaandeel. Want The Witcher behoort tot de best bekeken originele Netflix-series ooit.

En dat is knap voor een fantasyserie. Hoewel Game of Thrones heeft bewezen dat wat voorheen als nerd stuff gezien werd – zwaarden, draken, magie – wel degelijk een hit kan worden. Maar net zo goed duidelijk is dat dit unieke fantasysucces zich niet zomaar laat kopiëren. Streamingdiensten HBO (House of the Dragon) en Amazone Prime (The Rings of Power) deden verwoede – en peperdure – pogingen. The Witcher is Netflix’ belangrijkste troef qua fantasy met mainstream aantrekkingskracht.

Lees ook: Boze seriefans schreeuwen steeds harder

Die aantrekkingskracht zit hem deels in het feit dat The Witcher niet al te intellectuele ‘high fantasy’ is, zoals de boeken van J.R.R. Tolkien. Sapkowski’s werk speelt in op de zintuigen, met de nodige seks, afgehakte hoofden en humor. Qua wezens die zijn wereld bewonen leende de Pool lustig uit de hele sprookjes- en fantasycanon: behalve mensen zijn er dwergen, elfen, tovenaars, heksen, draken, monsters. Wel speelt hij met de verwachtingen. Waar we elfen dankzij Tolkien kennen als beminnelijk en moreel zuiver, zijn ze bij Sapkowski lekker naargeestig.

Bovendien heeft The Witcher een eigen cultureel reliëf. Zoals Tolkien putte uit de romantiek van het vroege Engeland, delfde Sapkowski in eeuwenoude mythen en sagen uit Midden- en Oost-Europa. Die Slavische sferen maken The Witcher mystiek en bij vlagen duister. Maar nooit te zwaar. Wanneer dat even dreigt, komt er wel weer een sarcastische grap, een dwerg met een Italiaans accent en een krulsnor of een elf met een anachronistische vetkuif voorbij. Die afwisseling tussen ernst en campy zelfspot maakt de serie ongrijpbaar en onvoorspelbaar.

Einzelgänger

Stabiele factor is Geralt van Rivia, een knorrige spierbonk die de koninkrijken op ‘het Continent’ doorakkert om monsters af te slachten. Het is zijn werk. De monsters eten vee en kinderen op, en heksers – gemuteerde, superkrachtige mensen – als Geralt kunnen ze aan. Geralt is een Einzelgänger die zich niet bemoeit met de politieke en militaire strijd die het Continent verscheurt.

Dat wordt anders als blijkt, in seizoen één, dat Geralt is voorbestemd om de op drift geraakte prinses Ciri (Freya Allan) te beschermen. Een rol die hij met tegenzin accepteert. Al even ambivalent voelt hij zich over de betrokkenheid bij die missie van de onnozele bard Jaskier (Joey Batey) en tovenares Yennefer van Vengerberg (Anya Chalotra), in zo’n beetje alles Geralts tegenpool.

Er gebeurt nog veel meer – te veel – in de eerste twee seizoenen: zo komt Geralt erachter waar die monsters eigenlijk vandaan blijven komen. Iets met een oerknal-achtig evenement lang geleden. Terugspoelen is soms nodig om het allemaal te blijven doorgronden.

Veel politiek

De eerste vijf afleveringen van seizoen drie doen over het algemeen wat ook de eerste twee seizoenen zo vermakelijk maakte. Fraai gechoreografeerde gevechten: check. Doldwaze monsters, zoals een wezen dat bestaat uit gemutileerde mensenrompen: welja. Cavills karakteristieke grimassen, die zijn kaaklijn nog wat strakker trekken: er valt nog éven van te genieten.

Maar The Witcher valt ook in oude valkuilen. Zo zijn de politieke intriges soms moeilijk te volgen, door een gebrek aan in heldere dialogen verpakte uitleg, en adempauzes. Vooral in de eerste paar afleveringen gebeurt er weer heel veel, wat desoriënterend uitpakt. De serie werkt beter op momenten dat niet het spektakel, maar de psychologische dynamiek tussen Geralt, Ciri en Yennefer de ruimte krijgt.

Tot slot zal het de meer dogmatische kijkers goeddoen dat dit derde seizoen trouwer aan de boeken lijkt te zijn. Of dat genoeg is voor Netflix om het succes van de serie vast te houden? Het is moeilijk voor te stellen dat Liam Hemsworth, die het in het al bestelde vierde en vijfde seizoen van hem overneemt, Cavill kan doen vergeten. De fanatiekste fans zullen het niet afwachten, laten ze weten onder voorfragmenten uit seizoen drie op YouTube. „Je staat er nu alleen voor, Netflix”, luidt een van de populairste reacties. „Good luck.”

https://www.youtube.com/watch?v=SzS8Ao0H6Co