Nieuwe rellen in Frankrijk na dood tiener door politiekogel

Nanterre De dood van een 17-jarige Franse jongen blijft voor woede zorgen. In de nacht van woensdag op donderdag gingen mensen voor de tweede keer de straat op om te protesteren.
In de Parijse voorstad Nanterre schoot een politieagent dinsdagochtend van dichtbij een 17-jarige jongen dood. Uit protest staken mensen voertuigen in brand.
In de Parijse voorstad Nanterre schoot een politieagent dinsdagochtend van dichtbij een 17-jarige jongen dood. Uit protest staken mensen voertuigen in brand. Foto Christophe Ena/AP

In Parijse voorsteden zijn in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw rellen uitgebroken vanwege de dood van een 17-jarige automobilist door een politiekogel dinsdag. Dat melden Franse media. Net als in de nacht van dinsdag op woensdag gingen mensen de straat op om hun woede te uiten. Honderdvijftig mensen werden inmiddels gearresteerd.

Demonstranten staken een tram, bussen, auto’s en vuilnisbakken in brand. Mensen bekogelden politieagenten met molotovcocktails, vuurwerk en stenen. De politie had al rekening gehouden met mogelijke protesten. Tweeduizend agenten werden preventief in de voorsteden ingezet, achthonderd meer dan de nacht ervoor. Ook in andere delen van het land, zoals in Lyon, Lille en Toulouse, gingen mensen de straat op en werden voertuigen in brand gestoken.

In de Parijse voorstad Nanterre schoot een politieagent dinsdagochtend van dichtbij op de 17-jarige Nahel. De tiener van Algerijnse afkomst moest zijn auto stilzetten van de politie omdat hij verkeersregels zou hebben overtreden. Hij zette zijn gele Mercedes even stil, maar reed daarna plots verder. Volgens de politie zou de agent daarna hebben geschoten, omdat de tiener gedreigd had over de agenten heen te rijden. Advocaten van de familie van het slachtoffer spreken tegen dat het leven van de agenten in gevaar was.

Het jonge slachtoffer werd in zijn borst geraakt en overleed vrijwel meteen ter plekke. De schietpartij maakte veel los in Frankrijk. De Franse president Emmanuel Macron noemde het incident „onverklaarbaar” en „onvergeeflijk”, aldus persbureau AFP. De 38-jarige agent die de tiener neerschoot, is gearresteerd op verdenking van doodslag. In Nanterre wordt donderdagmiddag een stille tocht gehouden.

Lees ook: Dood Franse tiener door politiekogel leidt tot woedende reacties