Europees veilingrecord: 86 miljoen euro voor schilderij van Gustav Klimt

Kunstmarkt Bij een kunstveiling in Londen bracht het schilderij ‘Dame met waaier’ van Gustav Klimt afgelopen dinsdag 86 miljoen euro op. Het is een Europees record.

Gustav Klimt, Dame mit Fächer (1917-1918) werd geveild bij Sotheby’s in Londen.
Gustav Klimt, Dame mit Fächer (1917-1918) werd geveild bij Sotheby’s in Londen. Foto Kirsty Wigglesworth

Het schilderij Dame mit Fächer (‘Dame met waaier’) uit 1918 van Gustav Klimt (1862-1918) is dinsdag op een veiling bij Sotheby’s in Londen geveild voor omgerekend 86 miljoen euro. Het is het hoogste bedrag voor een kunstwerk op een veiling in Europa ooit.

De recordopbrengst komt niet onverwacht. Nooit eerder bood Sotheby’s in Europa een kunstwerk aan met zo’n hoge verwachte opbrengst: minstens 75 miljoen euro. Het oude Europese veilingrecord dateerde uit 2010. Toen verwisselde een beeld van Alberto Giacometti, L’Homme qui marche I (‘Lopende Man I’) uit 1960, voor 74 miljoen euro van eigenaar.

Klimt schilderde Dame mit Fächer vlak voor zijn dood in 1918. Het was het laatste portret dat de Oostenrijkse kunstenaar voltooide.

Het is geen veilingrecord voor Klimt. Vorig jaar veilde Christie’s in New York een bosgezicht voor omgerekend 104 miljoen euro. Bij een onderhandse verkoop is in 2006 nog veel meer betaald voor een werk van Klimt. Cosmeticamagnaat Ronald Lauder betaalde dat jaar volgens The New York Times 135 miljoen dollar voor een portret van Adele Bloch-Bauer, in 1907 door Klimt geschilderd.

Een bieder die gisteren vanuit Hongkong aan de veiling meedeed bracht het hoogste bod uit op ‘Dame met waaier’.

Lees ook: Golden Boy Gustav Klimt en het verdriet van Oostenrijk