Prorail laat vanwege veiligheid geen treinen rijden over Nijmeegse spoorbrug

Treinverkeer Het spoor over de Waal bij Nijmegen zit niet goed vast, zegt spoorbeheerder Prorail tegen NRC. Hoe lang het treinverkeer zal stilliggen, is niet bekend.
De spoorbrug over de Waal bij Nijmegen, met daarachter de Waalbrug.
De spoorbrug over de Waal bij Nijmegen, met daarachter de Waalbrug. Foto Bert Beelen/ANP

Prorail heeft uit veiligheidsoverwegingen besloten geen treinen meer over de spoorbrug bij Nijmegen te laten rijden. Dat schrijft de spoorbeheerder dinsdag op Twitter. Hoe lang dat duurt, is niet bekend.

In de loop van de dag bleek dat het spoor niet goed vast zit, zegt een woordvoerder van Prorail tegen NRC. „Daarom is vandaag met aangepaste snelheid over de brug gereden, maar naar mate de dag vorderde werd de situatie minder. Uit inspectie is toen gebleken dat we voor de veiligheid het treinverkeer stil moeten leggen zodat we het spoor kunnen repareren.” Van een onveilige situatie is volgens Prorail nooit sprake geweest. „We leggen het treinverkeer juist preventief stil.”

De spoorbrug is een belangrijke verbinding voor reizigers die vanuit het noorden naar Nijmegen willen. De verbinding tussen Zwolle en Roosendaal loopt over de brug, net als die van Schiphol of Den Helder naar Nijmegen. Dagelijks gaan er ruim 20.000 passagiers in beide richtingen over de brug, blijkt uit cijfers van de NS.

„Dit is heel zeldzaam”, zegt de woordvoerder. Hij benadrukt dat nog niet vaststaat wanneer de treinen weer over de brug kunnen rijden, maar denkt dat het „korter is dan een kwestie van dagen”.