N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Duurzame cao-afspraken De helft van de werkgevers heeft de cao-afspraken de afgelopen jaren ‘vergroend’, een nog groter deel wil hier volgens werkgeversorganisatie AWVN mee aan de slag.
Een netto kilometervergoeding van 40 cent – mits je op de fiets naar je werk komt. Sinds kort beloont KPN werknemers die de auto laten staan flink, om zo bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen. En het personeel wordt er ook nog eens fitter van.
Veel werkgevers overwegen dit soort regelingen te introduceren, blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Zo’n 85 procent van de leden is bezig met ‘vergroening’ van de arbeidsvoorwaarden, bijna de helft heeft al concrete onderdelen van de cao-afspraken milieuvriendelijker gemaakt.
Maar belastingregels staan vaak verdere verduurzaming van de werkvoorwaarden in de weg, vinden de werkgevers. Zo is het voor hen volgens AWVN fiscaal „zeer onaantrekkelijk” werknemers toe te staan het gebruik van ov, de fiets of een deelauto te combineren. „Als iemand bijvoorbeeld twee dagen met de auto en twee dagen met het ov naar kantoor wil komen, is een ov-abonnement qua kosten al niet meer interessant”, licht AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde toe. Ook blijkt uit onderzoek van vakbond CNV dat 66 procent van de werknemers helemaal geen fietsvergoeding krijgt, terwijl een kwart van de ov-reizigers zelf de portemonnee moet trekken.
Sparen voor een fiets
Volgens de werkgeversorganisatie zijn gerichte belastingvrijstellingen nodig om werknemers en werkgevers meer duurzame keuzes te kunnen laten maken en hoge kosten te voorkomen. Zo valt een fiets momenteel onder de werkkostenregeling (WKR), waaruit een werkgever onbelast tot een bepaald bedrag werkkosten aan de werknemers mag vergoeden. Binnen dit bedrag moeten bijvoorbeeld ook sportabonnementen en kerstpakketten betaald worden, waardoor de ene uitgave al snel ten koste gaat van de andere.
Het CNV vindt dat de WKR moet worden verruimd, zodat werknemers meer kunnen sparen voor een fiets. Maar volgens de vakbond kunnen ook werkgevers een stap extra doen. Zo is het bij 55 procent van de organisaties überhaupt niet mogelijk om fiscaalvriendelijk te sparen voor een fiets, becijfert CNV. Ook zijn bij vier op de tien bedrijven geen faciliteiten voor fietsers, zoals een overdekte fietsenstalling of een douche om je na aankomst op te frissen. „Kleine aanpassingen, groot effect”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Ook noemt CNV de onaantrekkelijkheid van het ov een probleem voor de verduurzaming van woon-werkverkeer, terwijl dit juist een goede manier is om milieuvriendelijker te reizen. „Veel ov komt niet in de buurt van bedrijventerreinen of bedrijven in de regio, waar veel mensen werkzaam zijn”, zegt Fortuin. Hij hekelt de bezuinigingen op vervoerslijnen buiten de steden. „De politiek zou er alles aan moeten doen om het ov te stimuleren.”
Vegetarisch eten
Groenere arbeidsvoorwaarden die AWVN wel vaker terug ziet komen, zijn bijvoorbeeld het stimuleren van thuiswerken om het aantal reisbewegingen te verminderen of het aanbieden van een (elektrische) fiets of elektrische auto. Ook zijn er bedrijven die hun werknemers een bedrag geven voor de aanschaf van zonnepanelen of isolatiemateriaal. Hier profiteren vooral medewerkers met een lager inkomen van: zij wonen vaker in minder goed geïsoleerde huizen en kunnen zo hun vaste lasten omlaag brengen.
Naast werkgevers zijn ook andere partijen aan de onderhandelingstafel bezig met duurzame arbeidsvoorwaarden. Zo riepen de Rijksoverheid en vakbonden dit voorjaar rijksambtenaren op ideeën in te sturen voor een milieuvriendelijke cao, in aanloop naar de onderhandelingen die volgend jaar plaats zullen vinden.
Een greep uit de ideeën: reparatiekosten voor elektronica vergoeden, vegetarisch eten aantrekkelijker maken en een maatschappelijk bewust teamuitje. Denk daarbij aan: eerst samen zwerfafval opruimen, dan een borrel bij de strandtent.