Zittende president Bio aan kop bij verkiezingen in Sierra Leone

Stembusgang Met 60 procent van de stemmen geteld staat Julius Maada Bio op ruim 55 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste tegenstrever Samura Kamara volgt op ruim 41 procent. Binnen 48 uur worden de definitieve uitslagen verwacht.
Beeld van de stembusgang afgelopen zaterdag in een school in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.
Beeld van de stembusgang afgelopen zaterdag in een school in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Foto Ibrahim Barrie/EPA

Julius Maada Bio gaat aan kop bij de presidentsverkiezingen in Sierra Leone. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van de verkiezingscommissie, zo meldt persbureau AFP maandagavond. Met 60 procent van de stemmen geteld, staat Bio op 55,86 procent van de stemmen, genoeg om in de eerste ronde een tweede termijn als president te krijgen. Zijn belangrijkste tegenstrever, Samura Kamara, krijgt volgens de voorlopige uitslag ruim 41 procent van de stemmen. De definitieve uitslag wordt in de komende 48 uur verwacht.

Bio voerde bij de presidents- en parlementsverkiezingen campagne voor beter onderwijs en vrouwenrechten. De 59-jarige oud-militair wil bovendien de landbouw in het West-Afrikaanse land stimuleren en de afhankelijkheid van zijn land van voedselimport verminderen. In 2018 werd Bio, destijds oppositieleider, als president gekozen. Ook toen was Samura Kamar zijn belangrijkste opponent. In 1996 heeft Bio het West-Afrikaanse land ook ruim twee maanden als hoofd van een militaire junta geleid. Daarna zorgde hij voor een democratische machtsoverdracht.

De oppositie betwist de voorlopige resultaten. „We wijzen de aankondiging van het hoofd van de verkiezingscommissie met deze vervalste cijfers volledig af”, aldus het All People’s Congress (APC) van Kamara. De waarnemingsmissie van de Europese Unie liet weten dat het gebrek aan „duidelijke, actuele en volledige informatie” van de verkiezingscommissie voor onzekerheid bij het electoraat heeft gezorgd. Ook heeft de „disproportionele inzet” van staatsveiligheidsdiensten het verkiezingsproces geen goed gedaan.

„We hebben allemaal belang bij het handhaven van de vrede tijdens en na de bekendmaking van de resultaten van deze verkiezingen”, zei Bio in een televisietoespraak volgens persbureau Reuters. De EU-waarnemers benadrukten het belang van transparantie van het proces tot de definieve resultaten bekend worden gemaakt.

Lees ook: Nieuwe vrouwenrechtenwet keerpunt in ongelijk Sierra Leone