Canadees vastgoedfonds verkoopt bijna zevenduizend huurwoningen in Nederland

Vastgoed Het Canadese European Residential Reit (Eres) wil 6.900 huurwoningen verkopen en zich richten op de markt in Canada. De aangescherpte huurregels en belastingmaatregelen van het kabinet spelen mee in de beslissing.
De stad Utrecht van boven gezien.
De stad Utrecht van boven gezien. Foto Getty Images

De vastgoedbelegger European Residential Reit (Eres) heeft 6.900 huurwoningen in Nederland te koop gezet. Dat bevestigt Mark Kenney, de CEO van het Canadese bedrijf, aan Het Financieele Dagblad. Volgens de Nederlandse zakenkrant gaat het om „de grootste vastgoeddeal op de Nederlandse woningmarkt in jaren”.

Volgens Kenney wil Eres met de verkoop van de bijna zevenduizend woningen geld vrijmaken om te investeren in nieuwbouwwoningen op de Canadese markt. Verder spelen aangekondigde plannen voor de Nederlandse huurmarkt van het kabinet mee in de beslissing van het Canadese vastgoedfonds. „De rentesituatie is nu ongunstig, de regulering in Nederland heeft het moeilijker gemaakt voor ons en belastingmaatregelen hebben Nederland ook minder aantrekkelijk gemaakt”, zegt Kenney tegen het FD.

Eres is de Nederlandse portefeuille van het Canadian Apartment Properties Reit (Capreit), een van de grootste huizenbeleggers in Canada, met bijna zeventigduizend particuliere woningen in het Noord-Amerikaanse land. Sinds 2016 is de vastgoedbelegger actief in Nederland. Inmiddels heeft Eres in Nederland vastgoed ter waarde van bijna 1,7 miljard euro verzameld en is het Canadese bedrijf in meerdere Nederlandse provincies actief.

De laatste keer dat er zoveel woningen tegelijkertijd werden verkocht op de Nederlandse vastgoedmarkt was in 2019, toen er zo’n tienduizend woningen werden verkocht door het Britse Round Hill aan het Zweedse Heimstaden. Met die deal was destijds zo’n 1,4 miljard euro gemoeid.

Kabinetsbeleid

Of Eres al in overleg is met geïnteresseerde partijen is niet bekend. De verkoop van de Nederlandse vastgoedportefeuille door het Canadese bedrijf kan een lastig verhaal worden, nu het voor beleggers vanwege de hoge rente minder aantrekkelijk is geworden om grote aankopen op de vastgoedmarkt te doen.

Daar komt bij dat het kabinet de regels rondom het verhuren van woningen heeft aangescherpt, waardoor een groot deel van de huurprijzen in de private sector de komende jaren omlaag zullen gaan. In een poging het grote beleggers op de vastgoedmarkt moeilijker te maken, is daarnaast de overdrachtsbelasting fors verhoogd in de afgelopen jaren, waardoor de Nederlandse markt minder interessant is geworden.

Het huidige kabinetsbeleid helpt huurders niet, zegt Eres-CEO Kenney tegen het FD. „Ze zeggen eigenlijk tegen de private sector: wij willen geen huurwoningen meer”, aldus Kenney. Een onderzoek van eerder dit jaar toonde aan dat het huidige kabinetsbeleid maar deels werkt: beleggers worden succesvol geweerd van de koopmarkt en starters kunnen makkelijker aan koopwoningen komen, maar op de huurmarkt blijft het aanbod beperkt, zo schreven de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam en het Kadaster in hun onderzoek naar de Wet opkoopbescherming.