Meer mensen opgevangen door COA, ook toename incidenten

Vreemdelingenopvang 3 procent van de in Nederland opgevangen mensen werd verdacht van een misdrijf. Driekwart van hen wordt verdacht van het plegen van zogenoemde ‘vermogensdelicten’ zoals inbraak en diefstal.
Bij aanmeldcentrum Ter Apel was het vorig jaar geregeld zo druk dat asielzoekers massaal buiten moesten slapen.
Bij aanmeldcentrum Ter Apel was het vorig jaar geregeld zo druk dat asielzoekers massaal buiten moesten slapen. Foto Kees van de Veen

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) registreerde in 2022 zo’n 8.700 verbale of fysieke incidenten op zijn locaties. Dat meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) maandag. Het gaat om „verbale suïcidedreiging, zelfdestructieve acties en fysieke, verbale en non-verbale agressie en geweld”.

Het aantal incidenten is met iets meer dan 40 procent toegenomen vergeleken met het jaar ervoor. Die stijging is evenredig met de toename van het aantal mensen dat het CAO in 2022; de bezetting van de opvanglocaties steeg afgelopen jaar ook met zo’n 40 procent. In totaal werden vorig jaar 83.000 mensen opgevangen in COA-locaties. De politie registreerde vorig jaar 5.700 verdachten die op het moment van het plegen van het vermeende misdrijf door het COA werden opgevangen. In 2021 waren dat er 4.000. Bijna negen op de tien betrokkenen bij incidenten was man.

Het WODC benadrukt dat nog altijd een „klein deel” (7 procent) van de mensen die worden opgevangen door het COA betrokken is geweest bij incidenten. 3 procent van de opgevangen mensen wordt of werd verdacht van een misdrijf. Driekwart van hen wordt verdacht van het plegen van zogenoemde ‘vermogensdelicten’ zoals inbraak en diefstal.

Nationaliteiten met hoge aandelen verdachten in COA-opvang zijn Algerijns (44 procent van hen wordt verdacht van een misdrijf), Marokkaans (33 procent) en Tunesisch (31 procent). Volgens het WODC hangen deze uitschieters „mogelijk samen met de samenstelling van deze nationaliteitsgroepen”: bij deze nationaliteiten zijn jonge mannen in de opvang oververtegenwoordigd.

Lees ook COA hield geweld in opvang stil voor inspectie