Servië laat Kosovaarse politieagenten vrij na aandringen EU en VS

Balkanspanningen De premier van Kosovo reageert: „Alhoewel we blij zijn dat ze terug kunnen keren naar hun families, blijft deze ontvoering een serieuze schending van mensenrechten die moet worden rechtgezet.”
Italiaanse vredestroepen bewaken de locatie waar de Kosovaarse agenten zijn opgepakt door Servische autoriteiten.
Italiaanse vredestroepen bewaken de locatie waar de Kosovaarse agenten zijn opgepakt door Servische autoriteiten. Foto Valdrin Xhemaj/Reuters

Servië heeft maandag drie Kosovaarse politieagenten vrijgelaten die onder meer beschuldigd werden van het smokkelen van explosieven. Dat bevestigt premier Albin Kurti van Kosovo op Twitter. Daarmee voldoet Servië aan de eisen van Kosovo, de EU en de VS om de drie agenten vrij te laten. Of de mannen ondanks hun vrijlating nog wel worden vervolgd, is onduidelijk.

Halverwege juni werden de drie politiemannen gearresteerd, tot grote woede van de Kosovaarse regering. Volgens Servië zijn de mannen aangehouden tijdens een poging om explosieven en wapens over de grens te smokkelen. Kosovo houdt vol dat de drie door Servische autoriteiten ontvoerd werden, net over de grens met Kosovo. De precieze grenslijn is nooit vastgesteld, dus wie er gelijk heeft is onduidelijk.

Met de vrijlating zijn de spanningen tussen de twee landen beslist niet ten einde, zo laat premier Kurti van Kosovo weten. Hij schrijft: „We bevestigen dat de drie gekidnapte politieagenten zijn vrijgelaten. Alhoewel we blij zijn dat ze terug kunnen keren naar hun families, blijft deze ontvoering een serieuze schending van mensenrechten die moet worden rechtgezet.” De VS en de EU veroordeelden Servië ook voor de aanhouding, maar maanden beide landen tot kalmte tijdens een ontmoeting in Brussel vorige week.

Sinds de Kosovaarse onafhankelijkheidsoorlog eind jaren negentig staan de twee landen op gespannen voet. Eens in de zoveel tijd zorgt een incident zoals de aanhouding van de agenten voor oplaaiende spanningen. De NAVO heeft zo’n 4.500 manschappen in het gebied gestationeerd om de vrede te bewaren. Eind mei raakten zij nog slaags met etnische Serviërs die gemeentekantoren poogden te bestormen in Kosovo. Daarbij raakten zo’n dertig NAVO-troepen gewond.

Lees ook Waar de Serviërs in Noord-Kosovo boos over zijn en vier andere vragen over het oplaaiende geweld