Column | Kolerehangers

Youp

Dit stukje schrijf ik op Sicilië waar we met drie leeftijdgenoten een klein weekje onze laffe levens doornemen. We zoeken een doel. Er wordt veel gelachen. Corruptie en de maffia op dit eiland vormen regelmatig de hoofdmoot van onze gesprekken. Een van mijn vrienden weet alles van de onderwereld hier. Ongelofelijk hoe ze met overheidsgeld sjoemelen. Hij komt met schitterende voorbeelden. De miljoenen vliegen laag over tafel.

We zijn hier met een onderzeeër. Vaderdagcadeau van onze vrouwen. Best saai. Hoewel het laatste stuk wel leuk was. Toen voeren we langs de wrakken van een aantal gezonken vluchtelingenbootjes. Mooi om op de zeebodem zo’n stukje actuele geschiedenis te zien liggen. We maakten foto’s die inmiddels op Instagram staan. Selfies uiteraard. Je ziet ons samen met de wrakken van de inmiddels verzopen vluchtelingen. Je moet zelf ook op die foto’s staan. Anders gelooft niemand je.

Vraagje: is het grappig als je zelf met je bootje vergaat terwijl je onderweg bent naar een door de oceaan verzwolgen scheepswrak? En is het humor als je je eigen bootje Titan hebt genoemd?

Mijn vrienden en ik spraken lang over het bootje dat zoek was. Zoek en wereldnieuws. Iemand had kloppen gehoord. Wij denken dat ze zaten te toepen. Bij dat Brabantse kaartspel moet je namelijk hard op de tafel rammen.

We vinden het bijzonder dat deze vijf vermiste idioten op de zeebodem meer aandacht krijgen dan dat onlangs omgeslagen schip met zijn vijfhonderd drenkelingen.

Hoe gaat zo’n laatste uur als je weet dat je einde nabij is? Ga je biechten bij de anderen? Lijkt me leuk dat je vertelt dat je ooit een totale minkukel was die in de slechtlopende handel van gerecyclede klerenhangers zat, maar dat je in de Haagse coronapaniek schaamteloos geprofiteerd hebt van de chaos. Domweg omdat je stiefmoeder Guusje ter Horst is. Deze PvdA-tycoon en oud-minister heeft een paar louche telefoontjes met belangrijke politieke sleutelfiguren voor je gepleegd. Daarna kreeg je bijna dertig miljoen gestort. Voor beademingsapparatuur. Later mocht je ook nog voor 17,5 miljoen aan rotte mondkapjes uit China halen. Oh ja, je papa is een gerespecteerd gynaecoloog en hij heeft voor jou ook nog wat belletjes met politieke vriendjes gepleegd. Dus niet alleen stiefmama, maar ook papa kende de Haagse geitenpaadjes.

Je lotgenoten in je zinkende schip zullen je niet geloven. Domweg omdat Nederland geen Italië is. En zeker geen Sicilië. Guusje ter Horst is een betrouwbare linkse politica, die echt niet ging regelen dat een of andere mislukte klerenhangerjoker dertig miljoen op zijn lege rekening gestort kreeg. Er was toen paniek in Den Haag, maar de uilskuikens op het ministerie gaven niet zomaar miljoenen aan een oelewapper. Niemand gelooft je.

Je stamelt tegen je lotgenoten dat het echt gebeurd is en refereert nog even aan Sywert, Bernd en Camille. Daarna vertel je dat ene meneer Kroymans, de importeur van Gooise hufterauto’s, in die tijd 35 miljoen gepakt heeft en dat er duizenden andere Nederlandse cowboys het overvolle rampenfonds hebben leeggeroofd. Dan schreeuw je als een hardleerse Dennis Wiersma dat jij nooit hebt geroepen dat je het ‘om niet’ deed en dat het van je stiefmoeder louter liefde was. Dat dit het Haagse wereldje is, links lullende politici die alleen maar druk zijn met hun toekomstige burgemeestersbaantjes en andere veilige schnabbeltjes. Plus de zaken van hun mislukte kinderen en stiefkinderen natuurlijk.

De anderen kijken je ongelovig aan terwijl ze zien dat jullie nog voor een paar minuten lucht hebben. Iemand stamelt dat hij Napels proeft. Palermo! Cosa Nostra.

Mijn vrienden en ik vragen ons af hoe dat sterven precies gaat als de lucht op is. Raak je bewusteloos? Dan valt het dus wel mee. Of word je benauwd als een coronapatiënt? Ik weet uit ervaring dat dat geen pretje is. En velen met mij.

Inmiddels is de zaak opgelost. De capsule is geïmplodeerd. Er is bij de Titanic een ‘puinveld’ gevonden. Wij besluiten om met onze onderzeeër dat puinveld te gaan bekijken. Zomaar voor de lol. Toch weer een doel in ons leven.