Boris Johnson na stemming over partygate-rapport niet meer welkom in het Britse parlement

Verenigd Koninkrijk Het rapport, samengesteld door een parlementaire onderzoekscommissie, onderzocht een reeks feestjes, gehouden in de ambtswoning van de oud-premier Johnson tijdens de coronalockdowns.
Volgens de speciale onderzoekscommissie heeft Johnson het Britse parlement "bewust misleid" met zijn uitspraken over het schandaal.
Volgens de speciale onderzoekscommissie heeft Johnson het Britse parlement “bewust misleid” met zijn uitspraken over het schandaal. Foto Henry Nicholls/AFP

Het Britse parlement heeft maandag ingestemd met de aanbevelingen uit het partygate-rapport dat afgelopen donderdag werd gepubliceerd. De vorige week als parlementslid opgestapte ex-premier Johnson – die vandaag zijn 59e verjaardag viert – is daardoor niet meer welkom in het parlement. Hij zou ook negentig dagen geschorst worden, maar Johnson trad vorige week al af als parlementslid.

Lees ook: Britten vragen zich af of Boris Johnson echt is uitgespeeld

Een parlementaire onderzoekscommissie onderzocht feestjes die plaatsvonden in de ambtswoning van de oud-premier tijdens de coronalockdowns. De conclusie van het rapport luidde dat Johnson de parlementsleden opzettelijk heeft misleid over de ‘lockdown parties’.

Vorige week ontving Johnson een conceptversie van het meer dan honderd pagina’s tellende onderzoek. De onderzoekscommissie, bestaande uit leden van de Conservatieve Partij en Labour-parlementariërs, heeft bewijs van het meermaals overtreden van de coronaregels op 10 Downing Street. Hoewel Johnson daarvan op de hoogte was, hield hij het parlement voor dat hij de regels niet had overtreden. Deze misleiding wordt hem extra zwaar aangerekend, omdat hij dat deed in zijn rol als premier. De commissie wilde hem in eerste instantie tien dagen schorsen als parlementslid.

‘Politieke huurmoord’

Een woedende Johnson ging direct na het inzien van het rapport in de aanval en besloot zijn zetel in Uxbridge en South Ruislip op te geven. Maar dat deed hij niet zonder een paar laatste klappen uit te delen. „Ik ben niet de enige die denkt dat er een heksenjacht aan de gang is om wraak te nemen voor Brexit en uiteindelijk de uitslag van het referendum van 2016 terug te draaien”, schreef hij in een verklaring. Hij noemde hetonderzoek „een politieke huurmoord”, die volgens hem vanaf dag één als doel had hem schuldig te bevinden, „ondanks de feiten”.

Zijn reactie na het inzien van de conceptversie bracht de voormalige premier echter alleen maar dieper in de problemen. De commissie stelde dat Johnson de onderzoekers „met ernstige minachting” heeft aangevallen, en verlengde de voorgestelde schorsing met tachtig dagen. Toen het rapport vorige week donderdag werd gepubliceerd, was de conclusie: een schorsing van negentig dagen én geen recht meer op een oud-ledenpas in het Lagerhuis.

Lees ook: Roekeloos, onopzettelijk of welbewust? Wat wist Boris Johnson van de borrels op 10 Downing Street?