Vraagtekens rond Oranje na weer een nederlaag

Analyse

Nederlands elftal Bondscoach Ronald Koeman was zondag na de nederlaag in de Nations League tegen Italië (2-3) kritisch op zijn spelers en op zichzelf. Het begin van zijn tweede periode bij Oranje is twijfelachtig.

Teleurstelling bij de spelers van het Nederlands elftal na de 1-3 van Italië.
Teleurstelling bij de spelers van het Nederlands elftal na de 1-3 van Italië. Foto Koen van Weel / ANP

Het gebeurt vlak voor zijn neus, als hij voor de dug-out in de Grolsch Veste staat. Bondscoach Ronald Koeman ziet het gebeuren, en laat het gebeuren. Al heft hij zijn handen nog even in de lucht om zijn ongeloof te onderstrepen, wanneer de Italiaanse aanval nog onderweg is.

Aanleiding is Donyell Malen, die de Italiaanse linksback Federico Dimarco veel te makkelijk vanuit zijn rug laat wegsprinten, volledig vrij de diepte in. Malen – in de zesde minuut al medeschuldig aan de 0-1 van diezelfde Dimarco – heeft het pas in de gaten als de pass al is gegeven en de snelle Italiaan ’m is gevlogen. Seconden later staat het 0-2, door Davide Frattesi, na twintig minuten voetbal. Fluitconcert bij rust in Enschede, lang geleden dat dat gebeurde bij Oranje.

Het wordt uiteindelijk 2-3, in een zeker in de eerste helft uitermate wankelmoedig optreden van het Nederlands elftal in de troostfinale van de Nations League-eindronde. Vierde en laatste eindigt Oranje zodoende in het minitoernooi in eigen land, nadat woensdag in de halve finale was verloren van Kroatië. Het chagrijn is zichtbaar, de goals tegen Italië worden niet collectief gevierd, spelers lopen één voor één terug. Na het eindsignaal draait Koeman direct de hoek om, de catacombe in.

Met de wangen rood aangelopen, de frons op standje ernstig, stapt hij aan het begin van de avond de perszaal in. Hij is voor het eerst sinds zijn terugkeer in maart openlijk kritisch, op zijn spelers, op zichzelf. „Ik vond de eerste 45 minuten vandaag beschamend. Dat neem ik mezelf ongelofelijk kwalijk, dat ik mezelf niet belangrijk heb kunnen maken waar het gaat om: keihard werken, verantwoordelijkheid nemen, je man verdedigen, je man volgen.”

Veel tegendoelpunten

Zo is de tweede termijn van bondscoach Koeman, eerder succesvol bondscoach tussen 2018 en 2020, twijfelachtig begonnen. Vier duels gespeeld inclusief de interlandperiode in maart: drie nederlagen en één zege, op voetbaldreumes Gibraltar. Elf tegengoals geïncasseerd in die vier duels, wat voor het laatst in 1962 gebeurde. Met Frankrijk, Kroatië en Italië was de tegenstand van Europees topniveau, maar de vele tegendoelpunten illustreren het fragiele karakter van deze ploeg.

Met als dieptepunt de eerste helft tegen Italië. „We verzaken met elkaar, laten elkaar in de steek”, zegt Koeman. Hoe de eerste twee tegengoals vallen, het gebrek aan druk op de tegenstander, de energieke Italianen die alle ruimte krijgen. Hij noemt de naam van rechteraanvaller Malen niet, maar het is duidelijk dat hij met name op hem doelt. Koeman verwijt zijn aanvallers dat ze niet „terugsluiten”, dus niet meeverdedigen. „Dat moet sprintend”, beklemtoont hij.

Bondscoach Ronald Koeman zondag tijdens de wedstrijd tegen Italië in Enschede.
Foto Koen van Weel / ANP

Zijn spelers „moeten veel harder en directer naar elkaar toe zijn”, zegt Koeman. „Het blijkt dat we veel te weinig communiceren en elkaar niet corrigeren.” Er is in het veld geen afstemming over wie welke tegenstander opvangt. Terwijl een van die afspraken volgens hem simpel is: als de back uit positie is, moet je mee terug.

Het zijn basisregels voor zo’n beetje ieder professioneel voetbalteam. Het is de eerste keer dat hij bij Oranje meemaakt dat de instelling nalatig is, zegt hij. „We kunnen aardig voetballen, maar als we niet de absolute wil hebben … Dat doet mij het meeste pijn.”

Labiel en chaotisch

In de beslotenheid van de kleedkamer, bij een 0-2 ruststand, toont Koeman zijn woede, noemt namen van spelers die verzaakten. Waarop Nederland zich in de tweede helft met opportunistisch voetbal terugvecht, via goals van invallers Steven Bergwijn en kort voor tijd Georginio Wijnaldum.

Maar in de tweede helft is het verdedigend ook labiel en de organisatie chaotisch. Aanvoerder Virgil van Dijk, leider van de defensie, kijkt in een één-tegen-één duel wel naar de oprukkende Federico Chiesa, naar de bal, naar de situatie, maar doet niets. In die vrijheid maakt Chiesa eenvoudig 1-3, via de binnenkant van de paal.

Dat weifelende verdedigen is, naast de geringe slagkracht voorin, een van de grootste gebreken. Na de nederlaag tegen Kroatië sprak Koeman met zijn spelers, dat ze „agressiever” moeten zijn dan bij de twee veldgoals (Kroatië scoorde daarnaast ook uit twee penalty’s). Bij de 1-2 van Kroatië stonden in het strafschopgebied, inclusief de doelman, acht Oranje-spelers tegen drie Kroaten – en toch viel de goal simpel. „Dan moet er absoluut betere communicatie zijn en moet je veel harder en dichter bij je tegenstander zitten”, zei Koeman zaterdag nog.

Maar zondag is het euvel weer te zien tegen Italië, eveneens een voetballand in transitie, nadat zij het WK hadden gemist. Meer dan de ontnuchterende ervaring in de betrekkelijk bescheiden Nations League-eindronde, is het spel verontrustend met het oog op de kwalificatie voor het EK voetbal volgend jaar in Duitsland.

Ek-kwalificatie

Dit najaar moet ‘Koeman II’ er werkelijk staan, als een lastig programma wacht in de kwalificatie, met de druk er vol op: in september met wedstrijden tegen Griekenland (thuis) en Ierland (uit), cruciaal voor de tweede plaats, die recht geeft op directe plaatsing. En, in oktober: thuis tegen Frankrijk en uit tegen Griekenland.

Koeman heeft twee interlandperiodes gehad om te bouwen aan een vernieuwde ploeg. De eindronde afgelopen week was voor hem een uitgelezen mogelijkheid om automatismen in te slijpen, te werken aan een vaste kern. Maar de realiteit is dat er na de sof van zondag alleen maar meer vraagtekens zijn. Wie zet hij naast Frenkie de Jong op het middenveld? Wordt Cody Gakpo de nieuwe spits nu Memphis Depay vaak geblesseerd is? Kan hij nog wel op captain Van Dijk bouwen? Is het meer aanvallende 4-3-3-systeem wel houdbaar met dit spelersmateriaal?

Misschien zijn deze twee nederlagen juist nuttig geweest, zegt Koeman, tegen het einde van de persconferentie. „Dat we gezien hebben hoe het niet kan.” Hij snuift eventjes. „Als je daarvan leert, is het misschien ergens goed voor geweest.”