Kwaliteitseisen voor rode potloden en een kleiner stembiljet: het verkiezingsproces moet beter, stelt de Kiesraad

Provinciale Statenverkiezingen Na elke verkiezing voert de raad een evaluatie uit, om mogelijke verbeterpunten in kaart te brengen. Het belangrijkste advies is om zo snel mogelijk een kleiner stembiljet in te voeren.
De Kiesraad adviseert de stembiljetten bij de volgende verkiezing kleiner te maken.
De Kiesraad adviseert de stembiljetten bij de volgende verkiezing kleiner te maken. Foto Olivier Middendorp

De uitslag van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van eerder dit jaar is betrouwbaar, maar het proces van stemmen én het tellen van stemmen kan beter. Dat concludeert de Kiesraad in een donderdag gepubliceerd rapport. Volgens het zelfstandige bestuursorgaan dat toeziet op eerlijke, transparante en controleerbare verkiezingen, „stond de organisatie van het verkiezingsproces onder grote druk”. Dat kwam onder andere door het samenvallen van twee verkiezingen.

Het belangrijkste advies van de raad is om zo snel mogelijk een kleiner stembiljet in te voeren. „Een kleiner stembiljet is beter hanteerbaar voor kiezers én stembureauleden. Dat maakt het mogelijk om het stem- en telproces te vereenvoudigen”, schrijft de raad. Een bijkomend voordeel is dat kleinere stembiljetten ook elektronisch te tellen zijn. De raad adviseert minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken, CDA) om experimenten met elektronisch tellen te versnellen.

Ook wil de raad kwaliteitsstandaarden afspreken over de kwaliteit van het papier en de rode potloden. In de Noord-Hollandse gemeente Dijk en Waard werden de potloden tijdens de afgelopen verkiezingen na een half uur allemaal vervangen, omdat het rood bleek uit te vagen op de stembiljetten. Ook kwamen er meerdere klachten binnen over te gladde stembiljetten.

Uitstel

Daarnaast stelt de Kiesraad voor om het tellen op de verkiezingsdag te zien als een eerste telling, niet als de definitieve uitslag. Tellingen op kandidaatsniveau of hertellingen bij verschillen kunnen beter overgelaten worden aan uitgeruste ploegen die een dag later aan de slag gaan. Ook wil de raad wettelijk vastleggen dat stembureaus in noodgevallen en uitzonderlijke situaties het tellen kunnen uitstellen tot de volgende dag. Dat kan nodig zijn „als de vermoeidheid van tellers ten koste dreigt te gaan van de zorgvuldigheid van
de stemopneming.”

De Kiesraad is tijdens verkiezingen het orgaan waar gemeenten informatie en advies kunnen inwinnen. Na elke verkiezing voert de raad een evaluatie uit, om mogelijke verbeterpunten voor toekomstige verkiezingen in kaart te brengen. Ook kunnen stemmers mogelijke problemen melden die zij ervaren bij het stemmen.