Opinie | Het Westen zal meer aandacht moeten geven aan de Centraal-Aziatische staten

Eurazië Door verschuivingen in de driehoeksrelatie tussen Moskou, Beijing en Centraal-Azië, moet de EU zich meer richten op de laatste, zegt .
De Euraziatische Commissie met (van links naar rechts) voorzitter Mikhail Myasnikovitch, de Armeense president Nikol Pasjinian, de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, de Russische president Vladimir Poetin, de Kazachstaanse president Kassym-Jomart Tokajev, en de Kirgizische president Sadyr Zjaparov tijdens een bijeenkomst vorige maand van de Opperste Economische Euraziatische raad van de Euraziatische Economische Unie in het grote Kremlin paleis in Moskou. Foto Getty Images
De Euraziatische Commissie met (van links naar rechts) voorzitter Mikhail Myasnikovitch, de Armeense president Nikol Pasjinian, de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, de Russische president Vladimir Poetin, de Kazachstaanse president Kassym-Jomart Tokajev, en de Kirgizische president Sadyr Zjaparov tijdens een bijeenkomst vorige maand van de Opperste Economische Euraziatische raad van de Euraziatische Economische Unie in het grote Kremlin paleis in Moskou.

Foto Getty Images

Terwijl het langverwachte Oekraïense tegenoffensief in mei nog niet was begonnen, waren er veel belangrijker ontwikkelingen aan de Russische zuidoostflank, na de Chinese aankondiging van verreikende initiatieven in het buitenlandbeleid die mogelijk de geopolitiek van Centraal-Azië zullen herschrijven.

Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft China zijn positie als onmisbare partner van Moskou verstevigd. Niet alleen is Rusland van China afhankelijk voor zijn energie-export, maar ook voor veel van zijn high-tech import. En belangrijker nog: voor zijn internationale financiële transacties, nu de yuan voor Rusland de belangrijkste reserve- en handelsvaluta wordt. Deze ontwikkeling was op zichzelf al tamelijk belangrijk, maar leidde ook tot een nieuwe fundamentele verschuiving in de regionale geopolitiek.

Centraal-Azië, bestaande uit de vijf voormalige Sovjetstaten Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan, wordt al decennia gezien als Ruslands achtertuin, ook al ging in Kazachstan, de grootste economie van de regio, tot voor kort meer dan de helft van de export naar de EU en was maar liefst 80 procent van de buitenlandse investeringen uit westerse landen afkomstig. Turkmenistan daarentegen richtte zich sinds halverwege de jaren 2000 sterk op China.

Doorvoerroutes

Maar omdat al deze landen merendeels nog lid waren van de door Moskou geleide Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid en daarmee afhankelijk van Rusland bleven voor hun doorvoerroutes en het geld dat gastarbeiders naar eigen land stuurden, leek het of in de regio nog altijd het concept gold van de ‘multivectorale politiek’ die begin jaren negentig was ingevoerd door de toenmalige president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan.

Sinds Poetins inval in Oekraïne is de situatie langzaamaan veranderd, totdat er de laatste weken ingrijpende verschuivingen zijn opgetreden. De multivectorale aanpak werd door twee verschillende tendensen op de proef gesteld. Enerzijds ging Rusland zelf zodanig op China leunen dat de status van Moskou als onafhankelijke ‘pool’ in de regionale politiek in gevaar kwam. In maart deed het Kremlin tientallen voorstellen aan president Xi voor militaire en economische samenwerking, al was het aantal zinvolle overeenkomsten dat werd ondertekend gering.

In mei ging de Russische premier Michail Misjoestin met een massale delegatie van 1.300 leden naar China en die leek wel op een missie van een Russische vorst in de dertiende eeuw naar het hoofdkwartier van de Grote Khan van de Mongolen – en weer was de belangrijkste uitkomst niet een nieuw akkoord over een gaspijpleiding, maar een afspraak over intensief gebruik van het Russische Vladivostok als doorvoerhaven van China.

Het Kremlin beschouwt China niet meer als tegenstander sinds de oorlog in Oekraïne

Anderzijds heeft China de Centraal-Aziatische leiders een aantal vergaande voorstellen gedaan. Ten eerste zijn bij het bezoek aan Beijing van president Kassym-Jomart Tokajev van Kazachstan, op diens 70ste verjaardag op 17 mei, een tiental overeenkomsten getekend, waaronder een verdrag over visumvrij reizen en een pakket investeringsprojecten ter waarde van 27 miljard dollar. De dag erna, op 18 mei, had de opperste leider van China in Xi’an een ontmoeting met de presidenten van alle vijf de Centraal-Aziatische landen en presenteerde hij hun niet alleen een ambitieus project voor de aanleg van een multimodale transportcorridor van Xinjiang naar Europa via Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan, Iran en Turkije, maar ook een enorm programma voor veiligheidssamenwerking.

En toch heeft Nazarbajevs ‘multivectorale politiek’ nog altijd de overhand: voor hun bezoek aan China brachten alle vijf de Centraal-Aziatische leiders een bezoek aan Moskou om deel te nemen aan de Russische viering van de Dag van de Overwinning en meteen nadat de overeenkomsten met China waren gesloten, reisde president Tokajev terug naar Moskou om een Euraziatisch economisch forum toe te spreken. De Centraal-Aziatische landen blijven onderdeel van de door Moskou geleide Euraziatische Economische Unie en profiteren niet alleen van de instroom van rijke en ondernemende Russen die Poetins militarisering ontvluchten, maar ook van de nieuwe kansen die ontstaan door de omzeiling van de sancties tegen Rusland en de zogeheten ‘parallelle invoer’ naar de Russische markt.

‘Uniestaat’

De samenwerking met Moskou lijkt zo stevig dat de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko president Tokajev onlangs voorstelde om toe te treden tot de ‘Uniestaat’ van Rusland en Wit-Rusland. Maar gelet op de buitenlandse handel van de regio met China, die in 2022 met 28,3 miljard dollar toenam – vergeleken bij een stijging van 19,6 miljard dollar in de handel met de EU, 6,3 miljard in die met Rusland en slechts 1,1 miljard in die met de VS – is de economische richting ook wel duidelijk. Ik teken hierbij aan dat Kazachstan zijn bbp in dollars tussen 1990 en 2013 verachtvoudigde, maar dat de groei is gestopt naarmate het afhankelijker werd van Rusland en China.

Lees ook: In Centraal-Azië groeit de argwaan voor Rusland, China ziet zijn kans

Veel deskundigen, westerse én Russische, menen inmiddels dat Rusland de regio aan China ‘verliest’, maar Russische en Chinese functionarissen hoor ik hier niet over. Volgens mij heeft het Kremlin sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn strategie gewijzigd: het beschouwt China niet meer als tegenstander. De laatste jaren heeft Rusland zijn totale onmacht bewezen bij de aanleg van de Middle Corridor, de Trans-Kaspische transportroute tussen Kazachstan en Azerbeidzjan, die nu door de Chinezen zal worden aangelegd. Ook heeft het de Centraal-Aziatische partners niet kunnen voorzien van de miljarden dollars aan investeringen die zij zo hard nodig hebben en bovendien is Moskou op zijn minst een beetje onrustig geworden van de economische hervormingen die nu gaande zijn in zowel Kazachstan als Oezbekistan. Het ziet de groeiende Chinese invloed als bescherming tegen de derde ‘pijler’ van Nazarbajevs recept: de westerse economische en politieke aanwezigheid.

De situatie in Centraal-Azië bewijst het falen van de Amerikaanse strategie om te voorkomen dat Rusland ‘in de armen van China valt’. En hierbij roept het westerse beleid veel vragen op: zo was het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Astana gericht op de naleving door Kazachstan van de sancties tegen Rusland en stond de Europese delegatie naar het recente economische forum van de EU en Centraal-Azië onder leiding van Eurocommissaris voor Energie Valdis Dombrovskis, zonder dat er ook maar één staatshoofd aanwezig was. Zo’n eenzijdige benadering onderschat het belang van de regio voor de wereldpolitiek en kan in de toekomst averechts werken. Als het Westen zich zo ongerust maakt over de Russisch-Chinese toenadering als het verkondigt, zou het veel beter zijn invloed in een middengebied tussen twee supermachten kunnen vergroten dan alleen maar toe te zien hoe Rusland en Centraal-Azië elk op hun eigen manier naar China toedrijven.