Brussel begint inbreukprocedure tegen Polen wegens omstreden wet

Poolse democratie Eind mei ondertekende de Poolse president Andrzej Duda een wet waarmee een onderzoek kan worden gestart naar de vermeende Russische inmenging in Polen. De wet is zeer omstreden en leidde tot een felle strijd tussen voor- en tegenstanders. Brussel probeert in te grijpen.
Volgens de oppositie is de wet bedoeld om te voorkomen dat oppositieleider Donald Tusk dit najaar mee kan doen in de verkiezingen.
Volgens de oppositie is de wet bedoeld om te voorkomen dat oppositieleider Donald Tusk dit najaar mee kan doen in de verkiezingen. Foto Wojtek Radwanski/AFP

De Europese Commissie begint een inbreukprocedure tegen Polen. Aanleiding is de bekrachtiging van een omstreden wet die een speciale commissie instelt om gevallen van vermeende Russische invloed in het land te onderzoeken. Dat heeft Brussel donderdag bekendgemaakt. De Europese Commissie vreest dat de nieuwe wet kan worden gebruikt om oppositiepolitici aan te vallen in aanloop naar de parlementsverkiezingen in Polen later dit jaar.

Lees ook: Met de ‘Lex Tusk’ heeft de Poolse coalitie nu de democratie in handen

Eind mei ondertekende de Poolse president Andrzej Duda van het conservatief-nationalistische PiS een wet waarmee een onderzoek kan worden gestart naar Poolse politici die onder Russische invloed zouden staan. Als de onderzoekscommissie oordeelt dat een politicus zich heeft laten beïnvloeden, kan deze persoon een verbod krijgen van tien jaar om zijn of haar ambt te bekleden. De wet is zeer omstreden en leidde tot een felle strijd tussen voor- en tegenstanders.

Volgens de oppositie is de wet vooral bedoeld om te voorkomen dat oppositieleider Donald Tusk dit najaar mee kan doen in de verkiezingen. Tusk wordt er al langer van beschuldigd dat hij Polen onder invloed van het Kremlin afhankelijk heeft gemaakt van Russisch gas. Regeringspartij PiS heeft aangekondigd dat Tusk door de ‘anti-beinvloedingscommissie’ zal worden onderzocht. Brussel en de Verenigde Staten spraken eerder hun zorgen uit over de nieuwe wet, die door de oppositie ook wel ‘Lex Tusk’ (Wet Tusk) wordt genoemd.

Poolse rechtsstaat

De Europese Commissie begint een inbreukprocedure wanneer een lidstaat Europese wetgeving niet uitvoert. Polen krijgt twee maanden om te reageren op de aanklacht. Als de lidstaat het oneens is met de Commissie, of weigert zich aan te passen, kan de zaak gestuurd worden naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. Als het hof oordeelt dat Polen zich inderdaad niet aan de regels houdt, kan het land met sancties te maken krijgen.

Polen en de Europese Unie hebben al langer onenigheid over de toestand van de Poolse rechtstaat. Volgens de Europese Commissie zou PiS sinds het in 2015 aan de macht kwam de rechtsstaat ondermijnen.