Na snel cao-akkoord geen nieuwe stakingen in de supermarktsector: 10 procent erbij

Supermarksector Zo stroef als het overleg verliep bij de distributiecentra van Albert Heijn, zo vlot lag er een cao-akkoord voor de rest van de sector. „Dat hadden we niet zien aankomen.”

Lege schappen in een filiaal van Albert Heijn Rotterdam, als gevolg van stakingen in distributiecentra in april en mei.
Lege schappen in een filiaal van Albert Heijn Rotterdam, als gevolg van stakingen in distributiecentra in april en mei. Foto ROBIN UTRECHT/ANP

Na de hevige stakingen in de distributiecentra van Albert Heijn van vorige maand maakten bestuurders van vakbonden FNV en CNV zich op voor een zomer vol strijd. Als de onderhandelingen over de cao voor een klein deel van het supermarktpersoneel al zo stroef verliepen, hoe zou dat dan wel niet gaan als ze met werkgevers in gesprek gingen over een nieuwe cao voor de rest van de sector?

De onderhandelaars van de bonden waren dan ook lichtelijk verrast toen werkgevers twee weken geleden in het eerste gesprek meteen een forse loonsverhoging voorstelden. Deze maandag spraken ze nogmaals met elkaar, en toen waren de onderhandelingen al voorbij, zonder dat er ook maar gedreigd hoefde te worden met acties. Het resultaat: een voorgestelde loonsverhoging van 10 procent voor alle 330.000 werknemers in supermarktsector.

Stevige eisen

Net als bij de onderhandelingen met Albert Heijn, die voor zijn logistieke centra een aparte cao heeft, begonnen de bonden hun onderhandelingen met stevige eisen. Werknemers in de supermarktsector hebben door de hoge inflatie flink aan koopkracht ingeleverd, zegt CNV-bestuurder Jacqueline Twerda. Om daarvoor te compenseren, mikte ze op 10 procent meer loon. Haar collega’s van FNV openden nog aanvallender: 14,3 procent.

„In de eerste gesprekken, eind mei, hebben we onze eisen toegelicht”, aldus Twerda. „Werkgevers benadrukten toen dat ze de behoefte hadden aan een snelle uitkomst; ze wilden niet te veel over en weer schuiven met voorstellen. Meteen deden ze toen een openingsbod van 9 procent. Nou, dan weet je wel dat ze serieus zijn.”

Lees meer over de stakingen bij Albert Heijn: ‘We gaan door tot alle eisen zijn ingewilligd’

Met een eindbod van 10 procent doen de supermarkten een „reëel” voorstel, vindt Twerda. „Dat zit aan de bovenkant van de cao-markt.” Uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN bleek onlangs dat in de cao’s die vorige maand werden afgesloten de lonen gemiddeld met 8,3 procent stegen. „Natuurlijk wil je als vakbond graag kritisch zijn, maar tegen een loonbod van 10 procent kán ik niet echt kritisch zijn”, aldus Twerda.

Ook FNV vindt dat werkgevers met „een goed loonbod” zijn gekomen. „Dat hadden we niet zien aankomen”, zegt bestuurder Daniëlle Wiek. Zij kent de supermarkten als werkgevers die doorgaans inzetten op „kleine snippertjes loonsverhoging, verdeeld over meerdere momenten”. Voor de afspraken ingaan, moeten eerst de leden van beide bonden zich nog over het voorstel uitspreken.

De vakbonden vermoeden dat de onderhandelingen zo vlot verliepen door vrees voor het scenario-Albert Heijn waar in distributiecentra werd gestaakt

De bestuurders van beide bonden vermoeden dat de onderhandelingen zo vlot verliepen door vrees voor het scenario-Albert Heijn. Daar kwamen de bonden begin dit jaar met dezelfde eisen, maar openden de werkgevers met een loonsverhoging van 6 procent. Toen na twee maanden er nog altijd geen akkoord in zicht was, gingen de bonden over tot actie.

Met hun stakingen troffen de werknemersorganisaties de grootste supermarktketen van Nederland in het hart. Twaalf dagen lang voerden werknemers actie, eerst met een paar honderd man tegelijk, maar tegen het einde staakten er meer dan 1.100 van de 6.000 distributiemedewerkers. Dat werd snel zichtbaar in de winkels: in veel filialen kampte Albert Heijn met lege schappen.

Zondagtoeslag

Meteen nadat de Zaanse supermarktketen bezweek onder de stakingsdruk, gingen de bonden in gesprek over de twee grootste cao’s in de sector, die voor grote en kleine supermarktorganisaties. Die liepen allebei tot begin juli. „Ik denk dat werkgevers niet het risico wilden lopen dat het ook bij andere ketens en distributiecentra tot acties zou komen”, aldus Daniëlle Wiek van FNV.

Toch kan Wiek niet helemaal tevreden zijn met het resultaat, zegt ze. Anders dan CNV wilde FNV het in deze cao-ronde al hebben over andere verbeteringen, naast een beter loon. „Helaas wilden de werkgevers daar geen tijd meer voor uittrekken.” Wiek doelt daarmee op thema’s als de zondagtoeslag en het verlagen van de leeftijd waarop werknemers het volwassen loon krijgen.

„Dit is gewoon een poen-cao voor één jaar”, vat Twerda van CNV het resultaat samen. „Gewoon geld, verder geen verbeteringen, maar ook geen verslechteringen.” Andere verbeteringen wilde de bond uitstellen tot de volgende onderhandelingen. Twerda verwacht dat haar leden met het akkoord zullen instemmen, haar FNV-collega Wiek durft daarover nog geen voorspellingen te doen. „De vraag is nu: hoe belangrijk zijn die inhoudelijke punten voor onze achterban?” De leden van beide bonden krijgen twee weken om zich erover uit te spreken.