N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Crypto Binance wordt door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC beschuldigd van bedrog om zo de regels te omzeilen en controle te ontlopen. Het is de zoveelste klap voor de cryptowereld.
Het is onrustig onder beleggers na het nieuws van maandag dat de allergrootste cryptohandelsplaats wordt aangeklaagd door de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Sinds het nieuws hebben investeerders bijna 750 miljoen euro teruggehaald van Binance, meldt persbureau Reuters. De waarde van de bitcoin zakte met 5 procent.
Op Binance worden dagelijks voor tientallen miljarden euro’s aan cryptomunten verhandeld. De zaak tegen het platform is de zoveelste klap voor de cryptowereld nadat afgelopen najaar bijvoorbeeld ook concurrent FTX failliet ging.
Volgens de SEC heeft Binance een „web van bedrog” opgetuigd om Amerikaanse wetgeving te omzeilen. De SEC kwam met een lijst van dertien aanklachten. Binance zou onder meer zijn handelsvolumes kunstmatig hebben opgeklopt, onjuist zijn omgegaan met klantengeld en Amerikaanse klanten niet van het platform hebben geweerd.
In maart werd Binance ook al aangeklaagd door de andere Amerikaanse beurswaakhond CFTC voor het exploiteren van een „illegale handelsplaats” en een „schijn-nalevingsprogramma” van de regelgeving.
Een grote ergernis van Amerikaanse toezichthouders is dat Binance een aparte Amerikaanse tak oprichtte (Binance US) waarmee het zei te voldoen aan Amerikaanse regelgeving. Een deel van de diensten die Binance aanbiedt, is namelijk niet toegestaan in Amerika. Tegelijk weerde het Amerikaanse klanten niet van de ‘gewone’ Binance. Het overgrote deel van de Amerikaanse klanten bleef daar actief.
Handelwijze topman Zhao
Uit onderzoek van Reuters bleek dat dit een bewuste strategie was. Het persbureau concludeerde in oktober, na gesprekken met dertig voormalige medewerkers en andere betrokkenen en inzage in documenten en mails, dat de hoogste baas Changpeng Zhao in 2018 een plan goedkeurde om Binance op deze manier te „isoleren” van controle door de Amerikaanse autoriteiten. In de openbaarheid zei Zhao dat de nieuwe Amerikaanse beurs een „volledig zelfstandige entiteit” was, terwijl het bedrijf volgens Reuters gewoon door hem werd geleid vanuit het buitenland. In een intern bericht werd het bedrijf beschreven als een „feitelijke dochteronderneming”.
Ook in het Verenigd Koninkrijk probeerde Binance regulering te omzeilen. Zo accordeerde de topman een plan van een Binance-manager om een bedrijfsdocument te antidateren (de datum aan te passen naar het verleden) om te voorkomen dat een Britse tak van Binance onder nieuwe financieringsregels zou worden beoordeeld.
De topman, oprichter en miljardair Changpeng Zhao, is zelf maandag ook aangeklaagd door de SEC. Al langer is duidelijk dat hij zich liever niet laat reguleren door financiële toezichthouders. Zo is Binance actief in allerlei landen waar het geen toestemming heeft. In april vorig jaar gaf toezichthouder De Nederlandsche Bank Binance een boete van 3,3 miljoen euro, omdat het zonder de vereiste registratie bij de centrale bank diensten aanbiedt in Nederland.
Zhao vindt dat geld zich vrij tussen landen en handelaars moet kunnen bewegen. Hij is geen fan van financiële toezichthouders, die bijvoorbeeld willen dat zijn bedrijf betere klantcontroles uitvoert om witwassen te voorkomen. Binance heeft geen hoofdkantoor en de holding staat geregistreerd op de Kaaimaneilanden. Medewerkers van het bedrijf werken vanuit huis.
Na de ondergang van concurrent FTX afgelopen najaar nam Zhao de vlucht naar voren en begon ineens te pleiten voor regulering van cryptobedrijven zoals het zijne. De beurs FTX was in november in de problemen gekomen nadat talloze klanten van het handelsplatform hun geld hadden geprobeerd terug te krijgen. Zij waren geschrokken van de financiële banden die bleken te bestaan tussen FTX en Bankman-Frieds hedgefonds Alameda. Het bleek dat miljarden van FTX-klanten werden weggesluisd naar het fonds. Met het faillissement kreeg de koers van cryptomunten een flinke dreun. Er was kort nog sprake van dat Binance FTX zou overnemen, maar al snel liet Zhao weten daar geen brood in te zien.