Laatste horde genomen: basisbeurs keert definitief terug

Studiefinanciering Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de herinvoering van de basisbeurs. Vanaf september krijgen studenten maandelijks geld, vanaf 110 euro.

Protest van studenten in 2019 tegen het voorstel van toenmalig minister Van Engelshoven voor verhoging van de rente op studieleningen
Protest van studenten in 2019 tegen het voorstel van toenmalig minister Van Engelshoven voor verhoging van de rente op studieleningen Foto Evert Elzinga/ANP

Vanaf september zullen studenten aan universiteiten en hogescholen voor het eerst in zeven jaar een studiebeurs krijgen. De Eerste Kamer heeft dinsdag unaniem ingestemd met het wetsvoorstel dat dit regelt.

Zo’n 435.000 studenten zullen de basisbeurs krijgen. Voor de herinvoering daarvan trekt het kabinet per jaar 1 miljard euro uit.

124.000 eerstejaarsstudenten zullen de beurs voor het studiejaar 2023/2024 moeten aanvragen. Studenten die al aan hun studie begonnen zijn, en veelal geld lenen, krijgen vanaf dan een basisbeurs tot hun recht op de oude ‘prestatiebeurs’ verloopt. Ook het recht op de basisbeurs is niet oneindig, dat zal vier tot vijf jaar gelden, afhankelijk van de studie.

Compensatie

Het leenstelsel – waarbij studenten alleen konden lenen – is van de baan. Wel mogen studenten nog van de overheid lenen, tegen rente, als ze niet kunnen rondkomen van de beurs en wat ze daarbij krijgen zoals de eventuele bijdrage van hun ouders, enkele toeslagen en mogelijk een baantje.

Thuiswonende studenten (60 procent van de studenten) krijgen 110,30 euro per maand. Studenten op kamers ontvangen 274,90 euro per maand. Daarnaast krijgen uitwonende studenten een jaar lang maandelijks 164 euro om de gestegen prijzen van energie en boodschappen te compenseren. Die extra tegemoetkoming kost 500 miljoen euro.

Een deel van de studenten komt in aanmerking voor een aanvullende beurs van 416 euro per maand. Dat recht geldt voor kinderen uit gezinnen die maximaal 70.000 euro bruto per jaar verdienen. Die grens was tot 2015, bij de oude aanvullende beurs, 49.000 euro en is dus fors verhoogd.

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) zegt: „Voor studenten betekent de terugkeer van de basisbeurs een flinke verbetering van hun financiële positie.”

Tegelijkertijd worden de terugbetaalregimes voor studieschulden gelijkgetrokken voor mbo-, hbo- en wo-studenten. Mbo’ers mogen voortaan net als hbo- en wo’ers, 35 jaar doen, over de aflossing, Voor hen golden verschillende aflostermijnen én rentepercentages.

De studenten die de afgelopen jaren leenden, krijgen een eenmalige tegemoetkoming. Voor een (nominale) studieperiode van 4 jaar krijgen ze 1.436 euro.

Lees ook: De basisbeurs komt terug – maar studenten hoeven zich niet rijk te rekenen