Naar een museum? Dit zijn de beste exposities die je nu kunt zien

Nu in het museum Iedere maand openen er nieuwe exposities in de Nederlandse musea. Welke zijn de moeite waard? NRC selecteert tien tentoonstellingen die we je van harte aanraden. (bijgewerkt op 19 mei 2023)

1 Vincent van Gogh De laatste maanden in Auvers

Op de tentoonstelling Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden hangen 46 schilderijen en ongeveer 30 tekeningen die Vincent van Gogh tijdens zijn laatste levensmaanden maakte. Het was de tijd nadat hij was teruggekomen uit een gesloten instelling en nauwelijks contact had gehad met de buitenwereld. In zijn nieuwe omgeving probeerde hij met man en macht zijn neerwaartse gevoelens en gedachten, het gevoel van falen, zoveel mogelijk te onderdrukken. Of de psychische nood aan de schilderijen is af te lezen, is aan de bezoeker.

Lees hier het interview over de tentoonstelling: Wat Van Gogh schilderde in de laatste fase van zijn leven

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden is t/m 3 sept te zien in het Van Gogh Museum, Amsterdam
Informatie: vangoghmuseum.nl

2 Futurisme Machinekunst voor heel Europa

Bij de oprichting van de stroming futurisme was voorman Marinetti niet iemand die misverstanden liet bestaan: in zijn ultranationalistische, oorlog en geweld verheerlijkende Futuristisch manifest de geboorteakte van het futurisme, moest alles was naar verleden rook vernietigd worden, er moest op alle facetten in de samenleving een nieuwe wereld geschapen worden, oude kunst moest plaats maken voor machinekunst, moralisme en feminisme moesten bestreden worden en Italië moest worden verlost van de „kanker van professoren, archeologen, reisgidsen en antiekhandelaren”. In het Kröller Müller Museum wordt het futurisme gekoppeld aan de andere avantgardistische stromingen in de eerste helft van de 20e eeuw, die behoorlijk wat invloed van Marinetti en de zijnen had ondergaan.

Lees hier futurisme 1: Na de oorlog bleven de futuristen voor agressie, en tegen vrouwen en moraal


Lees hier Futurisme 2: De onderwerping van al het leven aan de kunst

Het futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld is t/m 3 september in Kröller-Müller Museum, Otterlo
Informatie: krollermuller.nl

3 General Idea LOVE werd AIDS

‘Culturele criminelen’ en ‘media parasieten’. Zo omschreef General Idea zich, een groep vrienden die in 1970 in Toronto een kunstenaarstrio vormden. Vaaf het begin speelden ze een satirisch spel met de kunst en was vooral geïnteresseerd in hoe glamour en persoonsbekendheid gecreëerd worden door televisie en reclame. De persoon van de kunstenaar was het eigenlijke ‘merk’, en die was belangrijker dan het kunstwerk zelf. General Idea kwam ten einde in 1994, toen Partz en Zontal overleden aan aids.

Lees hier de recensie: Canadees trio General Idea speelde een indrukwekkend satirisch spel met de kunstwereld

General Idea is t//m 16/7 te zien in het Stedelijk Museum, Amsterdam.
Informatie: stedelijk.nl/nl

4 Henry Moore Golvende beelden

Beeldhouwer Henry Moore was gefascineerd door de spanning die zich onder het oppervlak kan voordoen. Hij probeerde in zijn sculpturen de spanning tussen groei en oppervlak zo hoog mogelijk op te voeren. Een fascinatie voor de dynamiek tussen schil of huid en dat wat daaronder zit, verklaart ook hoe Moore ertoe kwam om grote gaten en openingen in zijn beelden te maken. De holtes zijn bij hem niet een leegte of afwezigheid van iets, maar juist een áánwezigheid. Moores worsteling met de materie en zijn pogingen om een steen of vorm te bezielen met leven, maken hem tot een van de laatste belangrijke vertegenwoordigers van een duizenden jaren oude traditie van beeldhouwkunst.

Lees hier de recensie: Henry Moore zocht naar wat zich onder de ‘huid’ van zijn beelden afspeelde

Henry Moore: Vorm & Materiaal is t/m 22 oktober te zien in Museum Beelden aan Zee, Den Haag
Informatie: beeldenaanzee.nl

5 Rijk worden Tentoonstelling over geld

In de tentoonstelling Someone is Getting Rich in het Tropenmuseum koppelen hedendaagse kunstenaars en kunstcollectieven het financiële gewin aan kolonialisme. Dat gebeurt in opvallende wandkleden, video’s, foto’s, beelden en tekeningen. De titel van de expositie is ontleend aan graffiti op een muur in New Orleans na de orkaan Katrina. Ze was bedoeld als kritiek op de manier waarop het geld werd besteed: wijken bleven onbewoonbaar, maar ‘iemand werd rijk’. Een cab de aanwezige kunstenaars is ook Hew Locke, die gevraagd is de kroning van King Charles van commentaar te voorzien door middel van een kunstwerk – commemorating heet zo’n opdracht.

Lees hier de recensie: ‘Iemand wordt hier rijk van’: zo maak van je van je aandelen kunst

Someone is getting rich is t/m 7/1/24 te zien in het Tropenmuseum, Amsterdam
Informatie: tropenmuseum.nl

6 Raphaela Vogel De wereld als zieke penis

Tien giraffen trekken een hangende penis voort. Hij hangt er sneu bij, ondanks het enorme formaat, en hij oogt ziek. Deze manshoge penis, een uitvergrote versie van het soort dat je in anatomische modellen aantreft, is door de Duitse kunstenaar Raphaela Vogel (1988) op een karretje geplaatst en wordt voortgetrokken door giraffen van wit polypropyleen. Dat de giraffen daarbij hologige, uitgemergelde beesten zijn, draagt niet bij aan de vreugde. Met deze installatie Müssen und Können opent haar overzichtstentoonstelling Kraaan in Museum De Pont in Tilburg. Hierin draait het om de machtssymbolen die hun beste tijd hebben gehad. Zoals deze penis vol genitale wratten en gezwellen. Eten of gegeten worden, dat is waar het bij haar om draait.

Lees hier de recensie: Kunstenaar Raphaela Vogel brengt de wereld terug tot een machteloze, zieke penis

Raphaela Vogel, Kraaan is t/m 27/8 te zien in Museum De Pont in Tilburg.
Informatie: depont.nl

7 Tekenkunst 17e-eeuwse oefeningen

Tekeningen vormden het kapitaal van de zeventiende-eeuwse schilder. Uitgewerkte, soms gekleurde bladen konden worden verkocht aan verzamelaars. Maar vooral ook bouwde een kunstenaar door het maken van tekeningen een reservoir op van indrukken, figuren, motieven of landschappen. Ze werden bewaard in het atelier om vroeg of laat te worden gebruikt in geschilderde composities. En tekeningen dienden natuurlijk ook om te leren en te oefenen. Het Rembrandthuis toont een mooie selectie van ruim zeventig bladen van de Peck-collectie, waaronder werken van Jacob van Ruisdael en Jan van Goyen en vier door Rembrandt.

Lees hier de recensie: In 17de-eeuwse tekeningen leerde je een ‘kakker’ of een ooievaar vakkundig neer te zetten

The Peck Collection, Ackland Art Museum is t/m 11/6 te zien in het Rembrandthuis, Amsterdam.
Informatie: rembrandthuis.nl

8Alex Webb Straatfotografie Magnum-fotograaf

‘Wat doet een straatfotograaf anders dan lopen en kijken en wachten en praten, en dan kijken en nog wat wachten, in het vertrouwen dat het onverwachte, het onbekende of het geheime het hart van het bekende wacht om de hoek?’ Zo omschreef Magnum-fotograaf Alex Webb (1952) zijn werk ooit. Hij maakt deel uit van de tweede generatie pioniers van de kleurenfotografie. Geïnspireerd op Graham Greenes boek The Comedians in Haïti reisde hij af naar de Cariben waarna hij overging op kleurenfotografie. In zijn foto’s zie je niet alleen het straatleven, maar voel je ook de sociaal-politieke problemen, de clash of cultures.

Bekijk hier alvast enkele foto’s: De beroemde foto’s van Alex Webb vertellen vaak meer dan één verhaal

Alex Webb Errand and Epiphany, photographs 1978-2022 is t/m 24 september te zien in Museum Helmond.
Informatie: museumhelmond.nl

9 Jacobus Vrel Voorloper van Vermeer

Een geheimtip onder liefhebbers van zeventiende-eeuwse schilderkunst is een klein schilderij van een kamer met daarin een vrouw op een stoel die door een binnenraam tuurt. De voorstelling van het nog geen halve meter hoge schilderij is aantrekkelijk en raadselachtig tegelijk. De vrouw, met een donkere rok en witte omslagdoek, zit op het puntje van de houten zetel die daardoor omhoog wipt. Opvallend genoeg zien we haar op de rug gezien terwijl ze haar aandacht richt op een kind, van wie alleen het wazig weergegeven hoofd zichtbaar is achter een ruitjesraam dat bijna de gehele achtergrond beslaat. De maker van het schilderijtje is Jacobus Vrel. Een expositie in het Mauritshuis besteedt voor het eerst uitvoerig aandacht besteedt aan de schilderen die ook wel de voorloper van Vermeer wordt genoemd.

Lees hier de recensie: Schilder Jacob Vrel laat zich even moeilijk kennen als zijn personages


En lees hier de column van Joyce Roodnat over Vrel en de kindergezichten: Een vrouw kukelt bijna van haar stoel – waarom?

Vrel, voorloper van Vermeer is t/m 29/5 te zien Mauritshuis, Den Haag
Informatie: mauritshuis.nl

10 David Bailly Inzoomen op ijdelheid

Op een voorbeeldige tentoonstelling in De Lakenhal over de populaire David Bailly – een veelgevraagd portretschilders in het Leiden van zijn tijd en een enthousiast zelfportrettist – staat zijn beste en meest raadselachtige schilderij centraal: Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder (1651). Wat betekenen die zeepbellen daarop, wie is die jonge schilder links, waarom ligt die pijp op tafel? Alles is ijdelheid.

Lees hier de recensie: Dit raadselachtige schilderij van David Bailly nodigt uit om in te zoomen op elk detail

David Bailly. – Tijd, dood en ijdelheid. T/m 2 juli in Museum De Lakenhal, Leiden.
Informatie: lakenhal.nl