Zondag vinden in Turkije nieuwe presidentsverkiezingen plaats. De oppositie vormt voor het eerst in twintig jaar een serieuze bedreiging voor Erdogan, vertelt correspondent Toon Beemsterboer. Kan Erdogan zijn alleenheerschappij voortzetten, of gaat het land terug naar een democratie?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]
Congo en de rebellengroepering M23 hebben zaterdag een overeenkomst gesloten in Qatar. Dat meldt persbureau Reuters. De partijen hebben in een intentieverklaring afgesproken op 18 augustus een vredesovereenkomst te tekenen. De afgelopen maanden maakte M23, met steun van Rwanda, een bloedige opmars in Oost-Congo. Eind juni tekenden Congo en Rwanda al een vredesovereenkomst in de Verenigde Staten.
Qatar werpt zich sinds maart op als bemiddelaar in het conflict. In eerste instantie leidde dat tot een oproep tot een staakt-het-vuren door de Congolese president Félix Tshisekedi en de president Paul Kagame van Rwanda. In april volgden directe gesprekken tussen Congo en M23 in Qatar. De onderhandelingen verliepen volgens bronnen van Reuters stroef, onder meer omdat Congo leden van M23 die het gevangenhoudt niet wil vrijlaten. Het is onduidelijk welke afspraken er precies gemaakt zijn in de overeenkomst die nu is gesloten.
De gevechten in Oost-Congo laaiden op in januari. M23 nam de Oost-Congolese stad Goma in. Daarbij vielen volgens de VN zevenhonderd doden, waaronder veel burgerdoden. Ook waren er berichten van verkrachtingen en plunderingen. In de eerste maanden van het conflict vielen er volgens de VN zevenduizend doden, ook raakten bijna een half miljoen mensen ontheemd.
Lees ook
Is dit het einde van het conflict tussen Rwanda en Congo? En drie andere vragen.
De directeur van het Nederlands Fotomuseum, Birgit Donker, is definitief uit haar functie gezet. Dat meldt de Raad van Toezicht (RvT) van het Rotterdamse museum vrijdagavond. Het besluit volgt op een intern onderzoek naar het functioneren van Donker dat de RvT instelde na meldingen over de directeur. In juni werd Donker vanwege die meldingen op non-actief gesteld.
„De RvT concludeert dat er een onherstelbare vertrouwensbreuk is ontstaan”, aldus de raad in zijn verklaring. Uit het onderzoek zou blijken dat Donker „herhaaldelijk informatie heeft achtergehouden of onjuist gepresenteerd”. Die informatie zou onder andere te maken hebben met „het welzijn van medewerkers en de cultuur van de organisatie”.
De RvT zegt dat het voor zijn toezichthoudende taak cruciaal is dat de interne veiligheid in cultuur objectief kan worden gemonitord. „Indien deze door een directeur-bestuurder ook nog op een ondeugdelijke wijze worden beïnvloed, kan van een vertrouwensrelatie geen sprake meer zijn.”
Donker was sinds 2018 directeur van het Nederlands Fotomuseum. Eerder gaf ze leiding aan het Mondriaan Fonds, een culturele subsidieverstrekker. Tussen 2006 en 2010 was ze hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Het Nederlands Fotomuseum is op dit moment gesloten. In september opent het museum zijn nieuwe onderkomen in het monumentale pakhuis Santos in Rotterdam.
Het is zomerreces in Den Haag. In deze periode tussen de val van het kabinet en de start van een nieuwe verkiezingscampagne nodigen we in Haagse Zaken schrijvers, wetenschappers en denkers uit om het te hebben over de politieke tijd waarin we leven. Omdat er het afgelopen jaar zoveel is gebeurd en alles zo snel is gegaan zoomen we graag een beetje uit.
Deze week zijn te gast: Mariken van der Velden (universitair hoofddocent politieke communicatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam) en Matthijs Rooduijn (universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam). We bespreken de liberale democratie die onder druk staat, de rol van emoties in politiek en welke verantwoordelijkheid media en wetenschap hebben in de huidige politieke tijd.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected].