Verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen verdacht van betrokkenheid bij twintig sterfgevallen

Ziekenhuis In gesprekken met andere hulpverleners zou de longverpleegkundige hebben verteld dat hij de levens van coronapatiënten voortijdig beëindigde. Deskundigen zoeken daar ook aanwijzingen voor in medische dossiers.

De verdachte zit nog zeker dertig dagen vast.
De verdachte zit nog zeker dertig dagen vast.

Foto Dieuwertje Bravenboer

De longverpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) die vorige maand is aangehouden, wordt ervan verdacht de levens van „een twintigtal” patiënten voortijdig te hebben beëindigd. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. In gesprekken met andere hulpverleners zou hij dat meermaals hebben toegegeven.

„De verdachte zou, zonder instructies van een arts, medische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden”, schrijft het OM. De man zou dat hebben verteld bij een andere zorgorganisatie in Drenthe, die „na uitvoerig collegiaal beraad” het WZA inlichtte, dat aangifte deed.

De dertiger uit de gemeente Noordenveld blijft nog zeker dertig dagen in voorlopige hechtenis. Voor het strafrechtelijk onderzoek hebben collega’s en andere betrokkenen verklaringen afgelegd, en kijken deskundigen naar medische dossiers. Het OM verwacht daar eind juni de resultaten van.


Lees ook Verpleegkundige aangehouden vanwege sterfgevallen tijdens coronapandemie in ziekenhuis Assen