N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Criminaliteit Nederlandse militairen hebben op verzoek van het Openbaar Ministerie plannen gemaakt om Ridouan Taghi in het buitenland te ontvoeren of te ‘neutraliseren’. Dat zei een advocaat maandag tijdens een rechtszitting.
Nederlandse commando’s hebben in 2019 een plan besproken om drugscrimineel Ridouan Taghi in het buitenland uit te schakelen. Dat heeft advocaat Michael Ruperti maandag gezegd in een rechtszaak tegen commando Sil A., die bij de bespreking van de ‘targeting operatie’ aanwezig zou zijn geweest.
Ruperti heeft direct zijn taak neergelegd als raadsman, omdat de rechtbank het volgens hem onmogelijk maakt een verdediging te voeren. De militaire strafkamer in Arnhem weigert namelijk getuigen te horen van de inlichtingendiensten MIVD en AIVD, die volgens Ruperti ontlastend kunnen verklaren over zijn cliënt.
250 aanvalsgeweren
De 44-jarige Sil A. wordt verdacht van drugs- en wapenhandel. De sergant-majoor van het Korps Commandotroepen zou een grote hoeveelheid wapens hebben verhandeld: 250 aanvalsgeweren, 250 pistolen en 570 mitrailleurs. Daarnaast zou hij betrokken zijn bij de smokkel van 260 kilo cocaïne en deel uitmaken van het netwerk van Ridouan Taghi.
Volgens advocaat Ruperti is het andersom: Sil A. zou in opdracht hebben gehandeld van Defensie en juist plannen hebben gemaakt om Taghi uit te schakelen.
Hij werkte voor de geheimzinnige ‘102 compagnie’ van het Korps Commandotroepen, een nieuw team dat zich bezighoudt met speciale operaties in vijandig gebied.
A. zou als specialist onder de commando’s zijn gevraagd mee te denken over het uitschakelen van Taghi. In 2019 zou hij op de kazerne in Roosendaal door collega’s van de Special Operations Command (SOCOM) zijn gevraagd een plan uit te werken om Taghi te kidnappen, op zijn schuiladres in Iran of Dubai. „Indien nodig zou Taghi ter plekke moeten worden geneutraliseerd”, aldus Ruperti. Het verzoek zou van een officier van justitie zijn gekomen. Sil A. zou vervolgens in kaart hebben gebracht hoe kansrijk de opties waren: Iran was te gevaarlijk, in Dubai zou de operatie wel kunnen slagen, al liepen de commando’s wel gevaar te worden herkend op camera’s.
SOCOM zou hierover advies hebben uitgebracht aan justitie, aldus Ruperti. Uiteindelijk bleek het hele plan niet nodig, omdat Dubai eind 2019 Taghi zelf arresteerde en uitleverde.
Trainingsfaciliteit
De commandant van de 102-eenheid zou in een verklaring hebben bevestigd dat Sil A. is gevraagd mee te denken over de operatie.
Ook de verdenkingen van drugs- en wapenhandel tegen hem, houden volgens Ruperti verband met zijn werk voor de elite-eenheid. Sil A. zou zijn gevraagd een trainingsfaciliteit op te zetten voor de eenheid. Hiervoor zette hij naar eigen zeggen een ‘fixer’ in, die connecties heeft bij de Surinaamse overheid en tevens drugshandelaar is. Met deze fixer zou zijn gesproken over de levering van wapens als tegenprestatie. Volgens Ruperti wisten de Nederlandse inlichtingendiensten hiervan af; een medewerker van de AIVD zou hierover hebben verklaard.
Om aan te tonen dat Sil A. enkel in opdracht van de diensten handelde, wilde Ruperti vijf medewerkers van de AIVD en de MIVD laten horen als getuige. Het OM verzette zich tegen het horen van de getuigen. Een woordvoerder zegt in een reactie dat de dienstleiding van de MIVD al heeft geantwoord op vragen, waardoor het horen van individuele medewerkers overbodig zou zijn.
De militaire rechtbank wees het verzoek van Ruperti maandag af. Daardoor zag hij zich genoodzaakt de verdediging van zijn cliënt neer te leggen. „Het ondervragingsrecht wordt op deze manier geblokkeerd”, zei hij tegen de rechter. „Daarom leg ik de verdediging neer. Al mijn mogelijkheden zijn benut. Cliënt moet een andere advocaat nemen die hopelijk verder komt dan ik.”
De rechter heeft de zaak aangehouden totdat de commando een andere advocaat heeft gevonden. Het Landelijk Parket van het OM wil niet inhoudelijk reageren op de uitspraken van Ruperti. „We hebben er kennis van genomen”, zegt een woordvoerder.
Soms doet politiek Den Haag denken aan een theatervoorstelling: af en aan lopen personages uit de coulissen het podium op. Zo was daar op maandag 11 november, enkele dagen na het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters, ineens een nieuw gezicht: Jurgen Nobel, de staatssecretaris van Participatie en Integratie (VVD). Het optreden van deze jongste bewindspersoon in het kabinet was direct spraakmakend: de relatief onbekende Nobel zei bij de inloop van de ministerraad dat Nederland een „groot integratieprobleem” heeft en dat islamitische jongeren „voor een groot deel onze Nederlandse normen en waarden niet onderschrijven”.
In één klap verbreedde de staatssecretaris het gevoelige debat over antisemitisme tot een discussie over de integratie van mensen met een migratieachtergrond, van wie een groot deel in Nederland is geboren en opgegroeid.
Zijn uitspraken passen bij de harde lijn die VVD-leider Dilan Yesilgöz aanhoudt. Ook elders in de partij zijn er veel voorstanders van het opnieuw openbreken van de integratiediscussie. Een ander, ogenschijnlijk kleiner deel is niet gediend van de strategie van Yesilgöz en de harde woorden van Nobel. Aankomende zaterdag komen de vleugels bij elkaar op het VVD-partijcongres in Den Bosch.
Lees ook
Topambtenaren schrijven hart-onder-de-riem-brief aan hun ambtenaren, want ‘polarisatie is de bijl aan de wortel van de samenleving’
Klap voor de coalitie
Staatssecretaris Nora Achahbar (NSC), die van Marokkaanse komaf is, noemde de uitspraak van Nobel als een van de redenen voor haar vertrek uit het kabinet. In een interview met het tv-programma Hart van Nederland zei ze: „Je geeft een groep de schuld, terwijl het Nederlanders zijn. De verschillen werden alleen maar uitvergroot.” NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger, die twee weken geleden de Kamer verliet in navolging van Achahbar, zei in een interview met NRC dat er door het kabinet „ontoelaatbare dingen” zijn gezegd. Specifiek Nobel is volgens haar „echt zijn boekje te buiten gegaan.”
Lees ook
Opgestapte staatssecretaris Achahbar hekelt ‘onwaarheden’ die rondgaan over haar vertrek
Moskeeverbond K7 deed aangifte tegen de staatssecretaris. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh eiste dat Nobel zijn woorden zou terugnemen en excuses zou maken.
Wie is staatssecretaris Nobel, die de integratiediscussie weer op scherp heeft gezet?
Jurgen Nobel (1988) komt uit een ‘rood nest’: zijn vader, Jeroen Nobel, was vanaf 1998 namens de PvdA gemeenteraadslid, fractievoorzitter, wethouder en waarnemend burgemeester van Aalsmeer en Den Helder.
Jurgen Nobel zelf voelde zich, zo zei hij in een dubbelinterview met zijn vader in het AD, in zijn jeugd vooral aangetrokken tot de opkomende politicus Pim Fortuyn, die de Nederlandse integratiediscussie openbrak. Aan de keukentafel hadden vader en zoon harde discussies, op het ongezellige af. „Ik zat soms met tranen in m’n ogen”, zei Jurgen Nobel in het AD. Na de moord op Fortuyn in 2002 werd Nobel gesterkt in zijn politieke mening. „Ik was toen veertien jaar oud, en toen ben ik actiever na gaan denken. Politiek is meer dan de felle discussies die ik aan de keukentafel heb.” Hij schreef zijn profielwerkstuk op het atheneum over Fortuyn.
‘Mooiboy’ met politiek gevoel
Na zijn studies bedrijfskunde en bestuurskunde in Amsterdam richtte Nobel een duurzaam koffiemerk op. In 2014 werd hij raadslid in Haarlemmermeer namens de VVD. Het was te merken dat Nobel uit een politiek gezin kwam.
„Hij was absoluut een talent. Hij was toen al heel goed in debatteren en helder uitleggen”, vertelt Sophie van de Meeberg, die eerst namens de lokale partij HAP en inmiddels namens D66 in de gemeenteraad zit. Van de Meeberg (1979) behoorde tot dezelfde lichting raadsleden als Nobel. Naast de burgemeester was zij de enige die een praatje hield op zijn afscheid. „We noemden hem de mooiboy van de raad”, memoreert Van de Meeberg. „Hij werd wel eens gevraagd als model en won als scholier elk debattoernooi waaraan hij meedeed. Hij zette meisjes echt in vuur en vlam, ze zetten hun telefoonnummers op stembriefjes voor hem.”
In 2016 diende Nobel samen met de lokale Fortuynistenpartij Forza! een motie in die een taaltoets voor uitkeringsgerechtigden verplicht moest stellen. Van de Meeberg: „Wat daar fantastisch aan was, was dat de motie vol met spelfouten stond. Daar heb ik ’m ontzettend mee gepest. God wat hebben we toen gelachen. Hij was er zo boos over.”
Toen heeft Jurgen mij er publiekelijk van beschuldigd dat ik was voorgetrokken omdat ik iemand uit de organisatie kende. Hij is geen beste verliezer
Toen Nobel in 2018 kandidaat was in de verkiezing voor beste raadslid van Nederland, was Van de Meeberg dat ook. „Eerst was er een publieksronde, daarin haalde hij veel meer stemmen dan ik. Toen appte hij: hoe voelt het nou om te verliezen van een rechtse boy?” Maar het was Van de Meeberg die door kon naar de volgende ronde, omdat de jury haar inhoudelijk sterker had bevonden. „Dus ik appte: hoe voelt het om te verliezen van een ‘boos links meisje’. Zo noemde hij me vaak.” Van de Meeberg schiet in de lach. „Toen heeft Jurgen mij er publiekelijk van beschuldigd dat ik was voorgetrokken omdat ik iemand uit de organisatie kende. Hij is geen beste verliezer.”
Maar wel kundig. Nobel werd in 2017 fractievoorzitter en in 2019 wethouder. „Zeker als wethouder is hij erg gegroeid”, zegt Van de Meeberg. Ook Herman Koning, die vanaf 2014 als fractieassistent, raadslid, fractievoorzitter en commissielid namens het CDA in de Haarlemmermeerse gemeentepolitiek zit, is nog altijd onder de indruk van Nobel. „Als jong raadslid zag je al dat hij verder zou komen”, zegt Koning. „Toen hij wethouder werd, is dat alleen maar verder gegroeid. Hij kreeg de zwaarste portefeuilles: Schiphol, woningbouw, ruimtelijke ordening en financiën.” Onder Nobel, die later ook locoburgemeester werd, realiseerde de gemeente meer huizen dan was afgesproken en werd de overlast van Schiphol ingeperkt.
Profileren
Marianne Schuurmans (VVD), de burgemeester van Haarlemmermeer, kon op Nobel leunen. „Haarlemmermeer heeft Schiphol, en dat is een forse opgave waar veel onvrede over bestaat. Ik was heel blij met hem, hij pakte dat dossier uitstekend op.” Regelmatig verving Nobel Schuurmans als locoburgemeester, ook op belangrijke thema’s.
Nobel is een rechtse VVD’er, zeggen de mensen die met hem werkten in Haarlemmermeer. Mark Achterbergh, de huidige fractievoorzitter van de plaatselijke VVD zegt: „Omdat hij uit een rood nest komt, wil hij denk ik laten zien dat hij een echte liberaal is.”
Als fractievoorzitter gebruikte Nobel soms harde termen, bijvoorbeeld over asielzoekers. Volgens Nobel had Haarlemmermeer geen sociaal vangnet maar een „sociale hangmat” waar vluchtelingen „gretig gebruik” van maken, zo zei hij in 2018. „Mensen zitten op de bank te wachten op het maandelijkse subsidieshot van de gemeente.” Later matigde hij zijn taalgebruik, zegt Van de Meeberg. „Hij is een goeie politicus, dus hij merkte: dit valt niet goed bij de coalitie.”
Burgemeester Schuurmans vindt het moeilijk om Nobel „politiek te plaatsen binnen de VVD”. Soms liet hij juist een socialer geluid horen, zegt ze. Volgens Schuurmans is Nobel heel goed in staat om zijn boodschap aan te passen op basis van zijn publiek. „Dat is knap, en precies wat je als bestuurder nodig hebt.” Ze wil Nobel niet vergelijken met oud-premier Mark Rutte „maar hierin lijkt Jurgen wel op Mark”, zegt ze.
‘Duidelijk neerzetten’
Sinds Nobel staatssecretaris van Participatie en Integratie is, heeft hij zich maar weinig kunnen profileren. Maar wie zijn optredens volgt, ziet een rechtsere toon dan bij zijn minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, NSC). Nobel hield zich de afgelopen maanden vooral bezig met het participatiegedeelte van zijn portefeuille, zoals het kabinetsplan om de kinderopvang vrijwel gratis te maken. Hij was een van de bewindspersonen die stilletjes opereerden in de schaduw van de vele crises in de coalitie.
Op 28 oktober ging Nobel in gesprek met Deel de Duif, een initiatief van islamitische en joodse jongeren die pleiten voor dialoog en tegen polarisatie, dat is ontstaan na de recente conflicten in het Midden-Oosten. Initiatiefnemer Oumaima Al Abdellaoui (22), praktiserend moslim, vertelt dat Nobel „alsmaar peilde wat ik vond van haatpredikers en extremisme. Het was alsof hij mij daar verantwoordelijk voor hield.” Noa Duizend (24), een van de joodse initiatiefnemers van Deel de Duif, merkte dat Nobel „bevestiging bij ons zocht. Hij vond het een ingewikkeld gesprek.” Al Abdellaoui vond het geen fijne ontmoeting, maar had wel het idee dat Nobel haar en Duizend probeerde te begrijpen. Ze waren gecharmeerd van de jonge staatssecretaris.
Ik denk niet dat het een blunder was. Dat heb ik in die vijf jaar nooit van hem meegemaakt
Tot Nobel twee weken later, de maandag na het geweld in Amsterdam, opdook met zijn harde uithaal naar Nederlanders met een migratieachtergrond. Was het de bedoeling om mensen boos te maken, wilde Nobel provoceren? Volgens mensen in zijn omgeving niet: hij zou zijn uitspraak over islamitische jongeren hebben gedaan in een opwelling, naar aanleiding van de beelden van het geweld in Amsterdam. Van de hevige reacties was hij geschrokken en aangedaan. Maar blunderen is niets voor Nobel, klinkt het uit Haarlemmermeer. Van de Meeberg zegt: „Jurgen is erg van het profileren. Missie geslaagd.”
Burgemeester Schuurmans ziet dat ook zo: „Ik denk niet dat het een blunder was. Dat heb ik in die vijf jaar nooit van hem meegemaakt.” Volgens Schuurmans „weet Jurgen als geen ander dat er zat voorbeelden van geslaagde integratie zijn”. En toch verbaasde het haar niet dat Nobel zo hard uit de hoek kwam. Zij zag hem vaker zo optreden. Eerst „duidelijk neerzetten”, daarna nuanceren. Bijvoorbeeld rond het gevoelige Schipholdossier in Haarlemmermeer. Schuurmans: „Dan zei hij: ‘Schiphol is belangrijk voor onze economie, ik ben geen voorstander van beperking van de vluchten’. Die uitspraak kwam natuurlijk in de krant. Maar in het debat daarna zei hij tegen de kritische gemeenteraad: ik begrijp de zorgen over de nachtrust en de uitstoot. Ik heb een zoontje waar ik me zorgen om maak.” De methode werkte prima in Haarlemmermeer.
Sussen
Iets soortgelijks probeerde Nobel ook een week na zijn gewraakte uitspraken. „De meeste mensen en islamitische jongeren doen gewoon volop mee in onze maatschappij”, suste de staatssecretaris. Nobel zei dat hij in gesprek zou willen met het moskeeverbond K7, dat hem heeft aangeklaagd.
Sorry zeggen of zijn woorden terugnemen, zoals de linkse oppositie maandag van hem eiste, deed Nobel niet
Maar diezelfde dag nog maakte staatssecretaris Achahbar bekend dat ze onder meer wegens de uitspraken van Nobel zou opstappen, dus de verklaring van Nobel vervloog in de wind. Afgelopen maandag deed de VVD’er nog een poging, ditmaal voor de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Nobel opende zijn spreektijd met een knieval. Hij had niet bedoeld mensen „zo voor het hoofd te stoten”. En: „Het raakt mij persoonlijk als iemand die ik ken, zegt: ‘Bedoelde je mij, heb je het ook over mijn kinderen?’ Als dat zo is overgekomen, is dat absoluut niet mijn bedoeling geweest. Ik ben er nooit op uit om een hele groep mensen over een kam te scheren. Want de meeste mensen – en de meeste Nederlandse moslims vallen daar uiteraard ook onder – zijn gewoon hard aan het werk.”
Maar helemaal door de knieën wilde Nobel niet. Sorry zeggen of zijn woorden terugnemen, zoals de linkse oppositie maandag van hem eiste, deed Nobel niet. Hij zei dat hij ook in het vervolg „stevige woorden zal gebruiken op het moment dat het misgaat”.
Lees ook
Niet sussen, maar juist een flinke schep erbovenop: het kabinet-Schoof kiest voor polarisatie
Het ging om een positieve test op een kleine hoeveelheid van het middel trimetazidine (TMZ) op 12 augustus, in aanloop naar het WTA-toernooi van Cincinnati. Een maand later werd Swiatek daarover geïnformeerd en ging volgens protocol achter gesloten deuren een voorlopige schorsing in. De Poolse nummer twee van de wereld heeft het grootste deel van de straf al uitgezeten.
Swiatek wist destijds de voorlopige schorsing, waardoor ze in september en oktober drie toernooien miste, succesvol aan te vechten. Volgens haar bevatte een melatonine-middel, dat ze gebruikte om met jetlags om te gaan, sporen van het verboden middel TMZ. Na tests bevestigde dopingautoriteit ITIA dat het aannemelijk was „dat de regels waren overtreden door een vervuild middel”. De voorlopige schorsing verviel per 4 oktober.
Videoboodschap
De zaak werd eerder niet bekengemaakt met het publiek, omdat Swiatek binnen tien dagen na de initiële schorsing bezwaar maakte en dit bezwaar succesvol was. Nu de strafeis van de ITIA bekend is gemaakt, resteren nog acht dagen schorsing voor Swiatek.
In een video die Swiatek donderdag deelde op sociale media vertelt ze dat het de afgelopen periode de moeilijkste ervaring uit haar leven was. „Het zwaarste was de onzekerheid, ik wist niet wat er met mijn carrière zou gebeuren”, zegt Swiatek.
Voor de Poolse stertennisser was het missen van de toernooien bijzaak, het belangrijkste was het bewijzen van haar onschuld, zegt ze. Swiatek ziet conform de dopingregels af van het prijzengeld van het toernooi van Cincinnati, waar ze de halve finale bereikte.
De zaak doet denken aan de positieve dopingtests van de mannelijke nummer één van de wereld, Jannik Sinner. Over Sinner werd in augustus bekend dat hij eerder dit jaar de dopingregels had overtreden, maar hij werd niet gestraft. Volgens Sinner kwam de overtreding door een slordigheid van zijn fysiotherapeut.
Lees ook
Iga Swiatek is ‘de koningin’ van Polen – en bijna weer van Roland Garros
Het menselijke hart slaat tussen zestig en honderd keer per minuut. Dat van kleinere dieren tikt sneller, dat van grotere trager. Dit feit gebruikt Invisbilia-presentator Alice Spiegel om invoelbaar te maken dat tijd en schaal verbonden zijn in het menselijk bewustzijn. Hoe groter en trager iets beweegt, zegt Spiegel, hoe moeilijker het voor mensen is om waar te nemen. Neem de hartslag van een walvis, of: het klimaatprobleem. Deze poëtische gedachte luidt een verhaal in over vier mannen, die ieder vanuit hun eigen expertise tot dit inzicht kwamen, en vervolgens de handen ineenslaan om het tijd-en-schaal-probleem van klimaatverandering op te lossen. De wonderlijke vertelling van hun creatieve en noodgedreven denkproces, vol walvisgeluiden en kunstmatige intelligentie, blaast wat hoop in een uitzichtloze situatie.