Minister wil menstruatiearmoede aanpakken, meer uitgiftepunten voor gratis producten

Menstruatiearmoede Bijna een op de tien meisjes en vrouwen geeft aan wel eens te weinig geld te hebben voor maandverband of tampons. Dat probleem wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) aanpakken.

Het Armoedefonds gaat uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten voornamelijk vestigen in middelbare scholen, buurthuizen en bibliotheken .
Het Armoedefonds gaat uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten voornamelijk vestigen in middelbare scholen, buurthuizen en bibliotheken .

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Het kabinet gaat geld vrijmaken voor het tegengaan van menstruatiearmoede. Dat schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) in een brief aan de Tweede Kamer. De komende tijd moeten er zo’n duizend extra uitgiftepunten van gratis menstruatieproducten komen voor meisjes en vrouwen met een laag inkomen. De maatregel wordt betaald uit het Europees Sociaal Fonds Plus voor voedselhulp, waaruit zo’n 15,8 miljoen euro wordt vrijgemaakt.

Bijna een op de tien meisjes en vrouwen geeft aan wel eens te weinig geld te hebben voor maandverband of tampons, bleek eerder uit onderzoek van ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie Plan International.

Op dit moment telt Nederland zo’n 1.500 uitgiftepunten van gratis menstruatiemiddelen. Schouten hoopt met het geld dat aantal op te schalen tot 2.500 ophaalpunten, die meisjes van gratis tampons en maandverbanden kunnen voorzien. Het Armoedefonds gaat deze uitgiftepunten voornamelijk vestigen in middelbare scholen, buurthuizen en bibliotheken.

Naast de aanpak van menstruatiearmoede is het budget ook bedoeld om organisaties zoals Stichting Voedselvangnet, het Rode Kruis en het Armoedefonds te ondersteunen bij de de inkoop en de verspreiding van voedingsmiddelen en zaken als kleding, schoolspullen en verzorgingsproducten. Ook activiteiten en acties die de strijd tegen kinderarmoede aangaan, krijgen meer geld.