Kabinet spoort rijksambtenaren aan TikTok van hun werktelefoons te halen, werkt aan verbod

Spionagedreiging De AIVD waarschuwde voor een „verhoogd spionagerisico” als ambtenaren apps als TikTok gebruiken. Het kabinet adviseert rijksambtenaren daarom om de Chinese app te weren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer bleek in februari al voor een Tiktokverbod voor rijksambtenaren.
Een meerderheid van de Tweede Kamer bleek in februari al voor een Tiktokverbod voor rijksambtenaren.

Foto Remko de Waal/ANP

Het kabinet roept rijksambtenaren op om TikTok van hun werktelefoons te verwijderen. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering, D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om alle apps „van bedrijven uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland”.

Het is een eerste stap, schrijft Van Huffelen. Later wil het kabinet werktelefoons zo inrichten dat het helemaal niet meer mogelijk is om apps als TikTok erop te zetten. „Ik wil dit beleid zo snel als mogelijk ingericht hebben.”

In een debat in februari bleek een meerderheid van de Tweede Kamer voorstander van een TikTokverbod op werktelefoons van ambtenaren. Van Huffelen vroeg vervolgens advies van inlichtingendienst AIVD, die op zijn beurt waarschuwde voor een „verhoogd spionagerisico” bij gebruik van apps als TikTok.

‘Veiligheid is prioriteit’

Sinds TikTok in november het privacybeleid aanpaste en personeel in China daarmee toegang gaf tot persoonsgegevens van Europese en Britse gebruikers, is de weerstand tegen de app gegroeid. Onder meer de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en België hebben TikTok van overheidstelefoons geweerd. Ook in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden geldt een verbod.

Europees vertegenwoordigers van TikTok zeiden eerder tegen NRC dat veiligheid hun „prioriteit” is. De data van Amerikaanse gebruikers is in handen van het Amerikaanse bedrijf Oracle, en ook de gegevens van Europese gebruikers worden uiteindelijk ondergebracht bij een andere partij.


Lees ook Wie is er bang voor TikTok? Hoe een dansjes-app een geopolitieke machtsfactor werd