N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Spionagedreiging De AIVD waarschuwde voor een „verhoogd spionagerisico” als ambtenaren apps als TikTok gebruiken. Het kabinet adviseert rijksambtenaren daarom om de Chinese app te weren.
Een meerderheid van de Tweede Kamer bleek in februari al voor een Tiktokverbod voor rijksambtenaren.
Foto Remko de Waal/ANP
Het kabinet roept rijksambtenaren op om TikTok van hun werktelefoons te verwijderen. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering, D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om alle apps „van bedrijven uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland”.
Het is een eerste stap, schrijft Van Huffelen. Later wil het kabinet werktelefoons zo inrichten dat het helemaal niet meer mogelijk is om apps als TikTok erop te zetten. „Ik wil dit beleid zo snel als mogelijk ingericht hebben.”
In een debat in februari bleek een meerderheid van de Tweede Kamer voorstander van een TikTokverbod op werktelefoons van ambtenaren. Van Huffelen vroeg vervolgens advies van inlichtingendienst AIVD, die op zijn beurt waarschuwde voor een „verhoogd spionagerisico” bij gebruik van apps als TikTok.
‘Veiligheid is prioriteit’
Sinds TikTok in november het privacybeleid aanpaste en personeel in China daarmee toegang gaf tot persoonsgegevens van Europese en Britse gebruikers, is de weerstand tegen de app gegroeid. Onder meer de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en België hebben TikTok van overheidstelefoons geweerd. Ook in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden geldt een verbod.
Europees vertegenwoordigers van TikTok zeiden eerder tegen NRC dat veiligheid hun „prioriteit” is. De data van Amerikaanse gebruikers is in handen van het Amerikaanse bedrijf Oracle, en ook de gegevens van Europese gebruikers worden uiteindelijk ondergebracht bij een andere partij.
De cao-onderhandelingen bij de Nederlandse Spoorwegen zijn geklapt. Na negen gespreksronden in vier maanden zijn de vakbonden donderdagmorgen uit de vergadering met de NS-directie gelopen.
Ervaren treinreizigers weten wat dat betekent: er dreigen opnieuw stakingen op het spoor. De VVMC, de grootste spoorwegvakbond, gaat zijn leden raadplegen over acties.
Ook FNV Spoor meldt stakingsvergaderingen te organiseren. Of het personeel de komende weken de treinen echt stilzet, en zo ja wanneer, is nog niet duidelijk.
De vakbonden zijn met name ontevreden over de loonsverhoging die NS biedt. De directie biedt gemiddeld 2,55 procent meer loon, in een cao voor 27 maanden. Henri Janssen van FNV Spoor noemt dat in tijden van „torenhoge” inflatie „echt onbegrijpelijk.” Daarnaast willen de bonden een betere regeling voor zwaar werk.
Het overgrote deel van de VVMC-leden liet al eerder weten de cao-voorstellen van NS onvoldoende te vinden. De huidige collectieve arbeidsovereenkomst liep af op 1 maart.
Liveblog Economieblog
De AEX is er weer bovenop: nog hoger dan vóór de heffingenchaos van Trump
Slechts een selecte groep wetenschappers kan pronken met de ontdekking van een element. Binnen dit illustere gezelschap is de Schotse scheikundige William Ramsay een extra bijzonder geval. Hij voegde niet een enkel element, maar een hele groep toe aan het periodiek systeem: de edelgassen. Dat leverde hem in 1904 een Nobelprijs op. Hij kwam de edelgassen op het spoor toen hij in 1894 het kleurloze, geurloze en nauwelijks reactieve argon ontdekte.
Argon is het meest voorkomende edelgas op aarde, doordat het ontstaat bij het radioactieve verval van kalium-40 in de aardkorst en -mantel. 1 procent van elke ademteug bestaat uit argon. Toch werd het edelgas pas eind negentiende eeuw ontdekt. Al zag de Brit Henry Cavendish in 1785 de eerste aanwijzingen.
Cavendish onderzocht de samenstelling van lucht. Hij merkte op dat als hij alle bekende gassen uit een luchtmonster had gehaald, er een kleine bel onbekend gas overbleef. Hij kon niet achterhalen waaruit dit raadselachtige restje bestond.
Ruim een eeuw later stortten Ramsay en de Britse Lord Rayleigh zich op een vergelijkbaar vraagstuk. Rayleigh had ontdekt dat stikstof uit de atmosfeer een hogere dichtheid had dan wanneer hij stikstof uit een chemische verbinding haalde. Hij vermoedde dat het atmosferische stikstof nog een gas bevat. Samen met Ramsay wist hij in 1894 dit mysterieuze gas te isoleren door atmosferisch stikstofgas herhaaldelijk over gloeiend heet magnesium te blazen, waardoor het stikstof bindt aan magnesium en neerslaat als magnesiumnitride.
In hun publicatie (uit 1895) beschrijven Ramsay en Rayleigh hoe ze uit alle macht hebben geprobeerd om het nieuw ontdekte gas een chemische reactie aan te laten gaan met een waslijst aan stoffen. Van zuurstof en waterstof tot roodgloeiend fosfor en kaliumnitraat; nergens reageerde het gas op of mee. Daarom stelden de twee de naam argon voor, naar het Griekse woord voor inactief of lui (argos).
Nauwelijks een jaar later ontdekte Ramsey dat ook heliumgas vrijwel niet reageert met andere stoffen. Dat motiveerde hem om een edelgassengroep toe te voegen aan het periodiek systeem van Mendelejev. Die groep breidde hij al snel uit met neon, krypton, xenon en later radon. Een tijdlang dachten sommige chemici dat deze edele gassen helemaal geen chemische reacties aangaan. Totdat het in de jaren zestig lukte om edelgassen enkele chemische verbindingen te laten vormen. Argon hield langer stand. De eerste argonverbinding (argonfluorohydride) kwam pas in 2000 tot stand – en alleen bij -265°C en onder invloed van uv-straling.
Voor een gas dat chemisch ‘lui’ is, heeft argon verrassend veel toepassingen. Dubbel glas isoleert nog beter als je de ruimte ertussen vult met argon, omdat het slecht warmte geleidt. Daarom wordt het soms ook gebruikt voor het opblazen van duikpakken. Oude documenten kun je beschermen tegen oxidatie door ze afgesloten te bewaren in het niet-reactieve argongas. En in gloeilampen gevuld met argon brandt de gloeidraad niet door.
Net als neon zendt argon helder licht uit als je er een elektrische stroom doorheen jaagt: puur argon kleurt paars, met kwik is het blauw. Blauwgroene argon-lasers worden gebruikt in de oogheelkunde en voor kankertherapie. Het ‘luie’ edelgas wordt dus flink aan het werk gezet.
In het onderzoek naar de ongeregeldheden vorige week op de boulevard van Scheveningen zijn twee jongeren aangehouden. Dat meldt de politie donderdag. De politie verwacht dat er binnenkort meer aanhoudingen zullen volgen, omdat er nog meerdere verdachten in beeld zijn.
Het gaat om een 17-jarige jongen uit Rotterdam en een 16-jarige jongen uit Den Haag. De oudste wordt verdacht van het vernielen van een politieauto- en busje; de andere verdachte van openlijke geweldpleging tegen de politie.
De rellen ontstonden vorige week donderdagavond laat, toen honderden jongeren in de buurt van het Kurhaus met elkaar op de vuist gingen. De Mobiele Eenheid (ME) moest ingrijpen. De relschoppers keerden zich later tegen de politie en bekogelden de ME met onder andere stenen, fietsen en glas.
Waarom het geweld uitbrak, is nog niet duidelijk. Volgens een politiewoordvoerder hadden verschillende groepen elkaar via sociale media bedreigd. Daardoor verzamelden zich naar schatting honderd tot driehonderd jongeren voor de vechtpartij.
De rust keerde pas na middernacht terug, nadat de ME de menigte had verspreid. Tijdens de rellen zelf werden geen aanhoudingen verricht.
Lees ook
Hoe kon het zo misgaan in Scheveningen? ‘De politie was met veel te weinig’