China heropent grenzen voor het eerst sinds 2020, hoopt economische groei aan te jagen

Internationaal toerisme Toerisme was in 2019 goed voor bijna 12 procent van het Chinese bbp, omgerekend meer dan 1.500 miljard euro. Hoeveel daarvan in de coronajaren overbleef, toen buitenlandse toeristen wegbleven, is onduidelijk.

Bij de vertrekhal van het Beijing International Airport omarmen twee vrouwen elkaar. Eén van hen komt van een van de weinige overzeese vluchten die China momenteel ontvangt.
Bij de vertrekhal van het Beijing International Airport omarmen twee vrouwen elkaar. Eén van hen komt van een van de weinige overzeese vluchten die China momenteel ontvangt.

Foto Ng Han Guan/AP

China heropent woensdag voor het eerst in drie jaar volledig zijn grenzen. Alle visa worden weer afgegeven, en visa die vóór de coronalockdown van 28 maart 2020 zijn uitgedeeld worden weer geldig. Dat kondigde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag aan. Met name het hervatten van het toekennen van toeristenvisa moet leiden tot een heropleving van de Chinese economie.

De Chinese toerismesector bedroeg in 2019 bijna 12 procent van het bruto binnenlands product, omgerekend 1.559 miljard euro. Hoeveel daarvan in de coronajaren overbleef, toen buitenlandse toeristen wegbleven, is onduidelijk. Helder is wel dat de economische groei van China door het coronavirus en de harde overheidsaanpak daarvan flink is afgenomen. In 2022 groeide de Chinese economie met slechts 3 procent, het dieptepunt in de afgelopen halve eeuw. In 2023 moet de groei 5 procent bedragen, voor Chinese begrippen alsnog een bescheiden doelstelling.

Versoepelingen

De pas aangetreden Chinese premier Li Qiang zei maandag dat ook 5 procent lastig te bewerkstelligen is. De eerste stap richting de heropleving van de economie werd in december vorig jaar gezet, toen China abrupt de meeste van zijn strenge coronamaatregelen liet varen. Het leidde tot tientallen miljoenen besmettingen per dag in de eerste maand na de versoepelingen, zo bleek uit een interne presentatie ingezien door persbureau Bloomberg.


Lees ook Vertrekkend premier Li had gelijk over China’s zerocovidbeleid maar doet er het zwijgen toe

In januari kondigde China aan het coronavirus overwonnen te hebben. Hoeveel ziekenhuisopnamen of doden er zijn geweest is onduidelijk; China test niet op grote schaal én publiceert geen betrouwbare cijfers. De Amerikaanse krant The New York Times schat dat er tussen de een en anderhalf miljoen Chinese doden door corona zijn gevallen tussen december en januari.