’80 procent van de gemeenten verwacht begrotingstekort in 2026 en 2027’

Ruim 80 procent van de Nederlandse gemeenten verwachten in 2026 en 2027 een begrotingstekort te hebben. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag. De geprojecteerde tekorten zijn een directe consequentie van een bezuiniging van het Rijk op het gemeentefonds, dat goed is voor 70 procent van de inkomsten van gemeenten.

De afgelopen jaren hebben gemeenten zich in allerlei bochten gewrongen om sluitende meerjarenbegrotingen in te dienen – dat is namelijk verplicht. De VNG heeft gemeenten echter gevraagd zich niet aan die verplichting te houden zodat helder zou worden wat de omvang van de financiële problemen bij gemeenten precies is. De VNG schreef in een brief aan alle 342 gemeenten dat het gaat om „een uitzonderlijk advies”. Maar, zo schreef de vereniging: „Het is een uitzonderlijke situatie waarin gemeenten zich bevinden.”

Sinds 2015 heeft het Rijk – onder het mom van decentralisatie – allerlei complexe en dure taken overgeheveld naar gemeenten. Vervolgens werd op die overheidstaken ook nog eens bezuinigd, waardoor zo’n beetje alle gemeenten financieel vastlopen.


Lees ook
Het geld van de gemeenten raakt op, en dat gaat iedereen merken

Geheel boven: sporen van achterstallig onderhoud op straat in Stadskanaal.

In de praktijk betekent het geldtekort dat de overheid veel minder goed is geworden in het aanpakken van complexe problemen, zoals de jeugdzorg, maar ook dat publieke voorzieningen als bibliotheken, zwembaden, speeltuinen en theaters moeten worden wegbezuinigd. Gemeenten zijn bovendien huiverig om grote investeringen te doen, aangezien ze niet goed kunnen inschatten of ze de benodigde financiële dekking zullen hebben de komende jaren.