2.700 slachtoffers mensenhandel bevrijd in de Filippijnen

Cybercrime De slachtoffers, veelal Filippijns en Chinees, werden ingezet om mensen op te lichten via frauduleuze goksites.
De politie heeft de operatie in samenwerking met de Filippijnse commando's uitgevoerd.
De politie heeft de operatie in samenwerking met de Filippijnse commando’s uitgevoerd. Foto Jam Sta Rosa/AFP J

In de Filippijnse hoofdstad Manilla hebben de politie en de commando’s zo’n 2.700 slachtoffers van mensenhandel bevrijd. Dat melden Filippijnse media. De slachtoffers, veelal Filippijns en Chinees, werden ingezet om online oplichting uit te voeren. Het is de grootste bevrijdingsoperatie in de Filippijnen dit jaar.

Cybermisdaadsyndicaten opereren veel vanuit de Filippijnen en andere Aziatische landen, waaronder Myanmar en Cambodja. De bendes paaien hun slachtoffers met Facebook-advertenties waarin hoge salarissen worden beloofd. Uiteindelijk worden mensen die toehappen in de val gelokt en gedwongen om onder erbarmelijke omstandigheden fraude van hun cipiers uit te voeren. De mensenhandelaren opereren internationaal; er werden zelfs Pakistaanse, Jemenitische, Somalische, Soedanese en Nigeriaanse slachtoffer aangetroffen.

In mei kwamen leiders van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties samen in Indonesië om een gezamenlijk plan van aanpak tegen mensenhandel op te stellen. Ze spraken af grenscontroles aan te scherpen en publieksvoorlichting tegen dit soort oplichterij uit te breiden.

Lees ook Chinese cyberslaven in Cambodjaanse torenflats: de maffia van Sihanoukville