125 mensen veroordeeld in massaproces tegen tereurgroep Boko Haram in Nigeria

De Nigeriaanse rechtbank heeft tijdens een massaproces 125 mensen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de jihadistische terreurgroep Boko Haram, meldt het Nigeriaanse ministerie van Justitie. In een tweedaags proces in de westelijke stad Kainji werden 22 mensen veroordeeld voor het plegen van oorlogsmisdaden, 85 voor het financieren van de terreurgroep en alle anderen voor deelname aan terrorisme.

Boko Haram veroorzaakte de afgelopen vijftien jaar een humanitaire ramp in het noordoosten van Nigeria. Duizenden mensen werden het slachtoffer van grootschalige aanslagen, massaslachtingen en marteling. Meer dan twee miljoen Nigerianen moesten hun huizen ontvluchten. In 2014 werd de groep wereldwijd berucht door de ontvoering van zeker 270 schoolmeisjes. Dat leidde tot de #BringBackOurGirls-campagne, waaraan beroemdheden en politici als Hillary Clinton en Michelle Obama meededen. Tien jaar later zijn nog steeds niet alle slachtoffers bevrijd.

Boko Haram heeft inmiddels territorium verloren, mede door het harde ingrijpen van het Nigeriaanse leger. Dat kreeg ook internationale kritiek van onder andere Amnesty International voor het doden en martelen van duizenden terroristen en burgers.

Honderden oud-strijders en financiers van Boko Haram zijn gevangengezet. Het laatste massaproces vond plaats in 2017 en 2018. Toen werden er 163 mensen veroordeeld en 887 mensen vrijgesproken.

Kamarudeen Ogundele, woordvoerder voor de Nigeriaanse procureur-generaal, zegt in een verklaring dat ruim 400 veroordeelden hun straf hebben uitgezeten. Zij zijn overgeplaatst naar ‘rehabilitatiecentra’, waar wordt gewerkt aan „rehabilitatie, deradicalisering en re-integratie”.