Zwitserse Gotthardtunnel gesloten voor autoverkeer vanwege ingestort plafond

Alpentunnel De tunnel is met zijn 16,9 kilometer de vijfde langste tunnel ter wereld, en verbindt de Zwitserse Hoogvlakte met het zuiden van het land.
Vakantieverkeer op snelweg A2 ter hoogte van Luzern in Zwitserland richting de Gotthard-autotunnel.
Vakantieverkeer op snelweg A2 ter hoogte van Luzern in Zwitserland richting de Gotthard-autotunnel. Foto Rob Engelaar/Novum

De Gotthard-autotunnel in Zwitserland is tot nader order gesloten omdat stukken rots uit het plafond op de rijbaan zijn gevallen. Dat melden lokale media maandag. Niemand raakte gewond bij het incident. Wanneer de tunnel weer opent, is nog niet duidelijk.

De tunnel is met zijn 16,9 kilometer de vijfde langste tunnel ter wereld, en verbindt de Zwitserse Hoogvlakte met het zuiden van het land. Nu deze route is afgesloten, zijn automobilisten gedwongen via de bochtige Gotthardpas te rijden, of via de San Bernardinotunnel, die zo’n twee uur verderop ligt.

In 2021 overleden elf mensen door een ongeval in dezelfde tunnel. Twee vrachtwagens klapten op elkaar, waarna brand uitbrak. Momenteel is ook de nabijgelegen Gotthard-spoortunnel gesloten. Een trein ontspoorde daar in augustus. Tot op heden is onduidelijk hoe dat kon gebeuren.