N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Zwitserse bank UBS neemt branchegenoot Credit Suisse over voor zo’n 2 miljard dollar (1,86 miljard euro), een fractie van de waarde van het noodlijdende bedrijf. Dat meldt de Britse krant Financial Times (FT) zondag. Uiterlijk zondagavond, net voordat de markten maandagochtend weer openen, moet de deal helemaal rond zijn, aldus FT.
UBS betaalt bij dit bedrag 0,50 Zwitserse Frank per aandeel Credit Suisse. Dat is twee keer zo veel als de bank eerder op de dag beoogde, maar nog altijd ver onder de aandeelprijs van 1,86 Zwitserse Frank waar Credit Suisse de beursweek vrijdag mee afsloot. In eerste instantie zei UBS niet meer dan 1 miljard dollar (930 miljoen euro) te willen betalen voor de noodlijdende bank, om en nabij een achtste van de waarde van het bedrijf. Van dat bod was Credit Suisse volgens persbureau Bloomberg niet gecharmeerd, dus gaf de bank flink tegengas. Aandeelhouders en werknemers die recht hebben op uitbetaling van het aandeel zouden ermee worden benadeeld.
UBS had volgens het FT moeite met de overname van de door schandalen en financiële problemen geteisterde investeringsbank van Credit Suisse, en zou daarom garanties eisen. De Zwitserse centrale bank zou UBS als onderdeel van de deal een liquiditeitslijn hebben aangeboden van 100 miljard dollar, meldt het FT op basis van twee bronnen.
De Zwitserse regering wil volgens het FT een wetswijziging doorvoeren zodat de overname zonder instemming van de aandeelhouders kan plaatsvinden. Daarmee wordt een consultatieperiode van zes weken omzeild en kan de overname zo snel mogelijk plaatsvinden.
Grootste financiële instelling van Europa
In dinsdag gepubliceerde jaarcijfers van Credit Suisse kwamen meerdere tekortkomingen in de boekhouding aan het licht. Accountant PwC gaf een „negatief advies” over de interne controlesystemen van de bank. Een dag later bleek de belangrijkste aandeelhouder van Credit Suisse – de Saudi National Bank – ook niet langer financieel bij te willen springen. Als resultaat verloor Credit Suisse een kwart van zijn beurswaarde, waarna de Zwitserse centrale bank bekendmaakte tot 50 miljard Zwitserse frank (50,6 miljard euro) uit te kunnen lenen aan de bank in nood.
Het bijspringen van de Zwitserse staat bleek onvoldoende houvast te geven voor aandeel- en rekeninghouders; het aandeel Credit Suisse kelderde met nog eens 8 procent op vrijdag en 10 miljard euro aan spaargeld werd opgenomen per dag tegen het einde van de week. Volgens FT kwamen UBS, Credit Suisse en de Zwitserse financiële toezichthouder Finma zaterdag bijeen voor een spoedoverleg om de fusieovereenkomst te sluiten.
Met een fusie zouden UBS en Credit Suisse de grootste financiële instelling van Europa worden, met een totaalbalans van meer dan 1.500 miljard euro. De Zwitserse bankenvakbond is bang dat een overname zal leiden tot grootschalig baanverlies bij Credit Suisse, waar zo’n 17.000 mensen werken. De bond riep zondag op tot het opzetten van een ‘taskforce’ om de medewerkers te beschermen.
Schandalen
De problemen bij Credit Suisse zitten dieper dan de jaarcijfers van afgelopen jaar. In 2014 bekende de bank Amerikaanse cliënten te hebben toegestaan om belastingen te ontduiken, wat leidde tot een boete van omgerekend 2,4 miljard euro. Bestuursvoorzitter Tidjane Thiam pakte zes jaar later zijn biezen vanwege twee bedrijfsspionageschandalen. Later in 2020 verloor de bank 5,1 miljard euro toen hedgefund Archegos instortte. Vorig jaar onthulde de Britse krant The Guardian dat fraudeurs, criminele en corrupte politici 91 miljard euro hadden ondergebracht bij Credit Suisse.
Aan het hoofd van UBS staat de voormalige topman van ING, de Nederlander Ralph Hamers. In die vorige rol oogstte hij veel kritiek vanwege het tekortschietend antiwitwasbeleid van ING onder zijn bewind, en wordt hij vervolgd vanwege zijn rol. Ook kwam hij in opspraak vanwege de hoge bonussen die ING hem wilde uitkeren.
Als baas van UBS maakt Hamers daarentegen veel furore; ondanks de onrust op de financiële markten sinds de Russische inval in Oekraïne beleeft UBS goede tijden met een nettowinst van bijna 7 miljard dollar in 2021 en een aandeel dat sinds zijn aantreden met 76 procent in waarde is gestegen. Hoge bonussen zijn nog altijd onlosmakelijk verbonden aan Hamers; voor zijn verdiensten in 2022 kreeg hij in totaal 12,7 miljoen euro gestort. Dat terwijl zijn bestuurscollega’s er 10 procent op achteruit gingen.
Lees ook: Houdt een ‘hulplijn’ van de centrale bank het wankele Credit Suisse overeind?