Zwitserland heeft de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De Zwitserse zanger Nemo kreeg met zijn nummer ‘The Code’ in totaal 591 punten, waaronder 365 punten van de vakjury’s. Topfavoriet Kroatië werd tweede, Oekraïne derde. De Nederlandse inzending Joost Klein was eerder op de dag gediskwalificeerd.
Nederland gaf alle punten aan Zwitserland. Het oplezen zou Nikkie de Jager doen, maar zij trok zich terug vanwege de commotie rondom de diskwalificatie van Joost Klein. Israël kreeg amper punten van de vakjury’s en werd uitgefloten toen het zelf de punten oplas. Bij het publiek leek het land wel populair: er werden ruim 300 punten aan de Israëlische zangeres Eden Golan uitgedeeld, waardoor het land als vijfde eindigde.
Voor Zwitserland is het de derde keer dat het festival wordt gewonnen. De laatste keer was in 1988, toen Celine Dion winnaar van het festival werd. Zanger Nemo is de eerste non-binaire winnaar van het Eurovisie Songfestival.
Betogingen in Malmö
Voorafgaand aan de finale probeerden pro-Palestijnse betogers de ingang van de Malmö Arena te blokkeren en riepen ze volgens verslaggevers van de krant Aftonbladet „schaam je” tegen arriverende bezoekers. Toen de sfeer dreigend werd, trad de politie op. Daarbij werd onder meer traangas ingezet.
Nadat de Luxemburgse inzending haar liedje had gezongen, had het als nummer 5 de beurt moeten zijn aan Joost Klein. Door zijn omstreden diskwalificatie kwam de Israëlische Eden Golan al het podium op. Haar entree werd ontvangen met gejoel en applaus. Hoewel er de afgelopen dagen bij de Malmö Arena werd gedemonstreerd en pro-Palestijnse actiegroepen de organisator EBU opriepen Israël te boycotten, stond Golan voorafgaand aan de finale bij de bookmakers op de tweede plek.
Niet alleen Golan werd uitgejoeld. Ook uitte een deel van het publiek zijn onvrede richting floormanager Henric von Zweigbergk. Dat had voor een belangrijk deel te maken met de diskwalificatie van Klein. „Ik herken dit helemaal niet en ik doe al heel lang het songfestival” zei Von Zweigbergk naderhand. Ook Eurovisiebaas Martin Österdahl hoorde boegroep en gefluit toen hij na afloop van de optredens het woord nam.
Ondertussen bleef het buiten rumoerig. Rondom het stadion bleven veel agenten op de been. Zij namen klimaatactivist Greta Thunberg aan het begin van de avond al mee, enkele uren later werd ze daar opnieuw gespot. Ze was onderdeel van de groep pro-Palestijnse betogers. Tijdens de finale werd er binnen in de zaal ook gedemonstreerd: zo hield de Ierse Bambie Thug een stuk watermeloen omhoog, dat symbool staat voor solidariteit met Palestina.