Zweedse journalist in Turkije veroordeeld tot elf maanden voorwaardelijke celstraf voor beledigen Erdogan

De Zweedse journalist Joakim Medin is woensdag in Turkije veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van elf maanden voor het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat schrijven internationale persbureaus. De uitspraak betekent niet dat Medin nu vrijkomt: hij wordt eveneens verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie en moet de afloop van die zaak in gevangenschap afwachten.

Medin werd op 27 maart opgepakt toen hij naar Turkije reisde om verslag te doen van de demonstraties tegen de arrestatie van Ekrem Imamoglu, de geschorste burgemeester van Istanbul en belangrijkste politieke opponent van Erdogan. De Turkse aanklagers beschuldigden de journalist van deelname aan een demonstratie van de Koerdische PKK in 2023 in Stockholm, waarbij een pop van Erdogan aan zijn voeten werd opgehangen.

De 40 jarige Medin, verslaggever bij het Zweedse dagblad Dagens ETC, ontkent te hebben deelgenomen aan deze betoging. Ten tijde van de demonstratie werkte hij in Duitsland, vertelde hij de rechtbank in Ankara via een videoverbinding vanuit de zwaarbeveiligde Marmara-gevangenis waar hij vastzit.

De Zweedse journalist Joakim Medin werd op 27 maart gearresteerd.
Foto AFP

‘Absurde’ uitkomst van proces

De hoofdredacteur van Dagens ETC, Andreas Gustavsson, zei woensdag tegen persbureau AP de uitkomst van het proces “absurd” te vinden. Toch beschouwt hij de voorwaardelijke celstraf ook als een „overwinning”, waardoor de journalist “sneller naar huis kan komen”.

In een tweede zaak wordt Medin beschuldigd van terroristische misdrijven en banden met de PKK, die Turkije als terroristisch beschouwt. Als hij schuldig wordt bevonden, hangt Medin een maximale gevangenisstraf van negen jaar boven het hoofd. Wanneer dat proces begint, is nog niet bekend.