Zweden wint troostfinale WK van Australië (2-0)

Brons Zweden was de sterkere partij in de strijd om brons. Rolfö en Asllani stelden de derde plaats veilig voor hun team, terwijl thuisland Australië de wedstrijd zonder doelpunten afsloot.
Een redding van de Zweedse keeper Zećira Mušović, zaterdag tijdens de troostwedstrijd tussen Zweden en Australië in Brisbane.
Een redding van de Zweedse keeper Zećira Mušović, zaterdag tijdens de troostwedstrijd tussen Zweden en Australië in Brisbane. Foto Jono Searle/EPA

Met een overwinning van 2-0 heeft Zweden de troostfinale van het wereldkampioenschap voetbal gewonnen. Geen brons dus voor thuisland Australië, dat in het Suncorp Stadium in Brisbane duidelijk minder sterk was dan het Zweedse team. Bij het vorige WK, in 2019 in Frankrijk, werd Zweden ook derde.

Tot de dertigste minuut vielen er geen doelpunten. Na een overtreding in het zestienmetergebied benutte Fridolina Rolfö een strafschop door de bal feiloos de rechterhoek in te tikken. Die strafschop kwam er pas na tussenkomst van de VAR, die scheidsrechter Cheryl Foster naar de kant riep. Kosovare Asllani maakte na een uur het tweede Zweedse doelpunt op aangeven van Stina Blackstenius.

Ondanks het verlies werd er na afloop uit volle borst gezongen door de Australische fans die aanwezig waren in het stadium. Het Australische team is razend populair in eigen land. Naar de halve finale, die Australië met 1-3 verloor van Engeland, keken 11,5 miljoen inwoners. Dat is een groot aantal voor het land, waar in totaal 25 miljoen mensen leven.

Engeland en Spanje ontmoeten elkaar zondag in de finale, om 12.00 Nederlandse tijd, in het Stadium Australia in Sydney.

Lees ook: Dit WK was grootser dan ooit – een terugblik over kijkcijferrecords, sterke debutanten en de acceptatie van homoseksualiteit